Stát podpoří českou ekonomiku sumou 1,2 bilionu korun, slibuje Schillerová

Na podporu ekonomiky v souvislosti s dopady šíření koronaviru podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) poputuje celkem 1,19 bilionu korun. Z toho přímá podpora je 216 miliard a záruky na úvěry přes 951 miliard korun. Do sumy jsou podle ministryně započítány také různé daňové odklady a záruční schémata. Částku i opatření ministersva financí zpochybnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v úterním pořadu České televize Události, komentáře, kde společně s ministryní financí vystoupil.

Dalších 22 miliard korun odhaduje ministerstvo jako stimul ekonomiky díky odkladu záloh na daních nebo odkladu elektronické evidence tržeb (EET). „To představuje 20,7 procenta HDP a řadí nás nejen na evropské úrovni mezi země, které do záchrany své ekonomiky uvolňují naprosto nejvíce,“ uvedla Schillerová.

Podle úterního vyjádření ekonomů z občanské iniciativy KoroNERV-20 ale Česká republika doposud investovala do záchrany ekonomiky postižené koronavirovou krizí výrazně nižší částky než jednotlivé členské státy EU.

Přitom upozornili, že Německo, Francie, Velká Británie, Nizozemsko, Maďarsko a Polsko investují do záchrany ekonomiky výrazně větší částky, než zatím schválila česká vláda.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

  Skóre PES stouplo na 71 bodů kvůli zhoršení pozitivity testů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com