Celníci kontrolují množství benzinu, který si čeští řidiči vozí z Polska

byznys.ihned.cz

České řidiče, kteří si jezdí do Polska nakoupit pohonné hmoty do zásoby, kontrolují celníci. K polským benzínkám je táhne výrazně nižší cena. V kanystrech si mohou Češi přivézt bez daňového dokladu maximálně dvacet litrů, plus natankovat plnou nádrž.

V rámci Evropské unie platí, že pro osobní potřebu může člověk přes hranice převézt bez prodejního dokladu maximálně přesně dané množství výrobků, na které se vztahuje spotřební daň. Během páteční dopolední kontroly v Chotěbuzi na Karvinsku celníci přesáhnutí limitu u pohonných hmot nezaregistrovali. Vycvičení psi tam prohledávali osobní i nákladní auta. Celníci i pomocí rentgenu zjišťovali, zda řidiči něco nepašují. Kontroly budou pokračovat i o víkendu.

V případě nadlimitního množství by celníci na místě doměřili spotřební daň, kterou by řidiči museli zaplatit spolu s pokutou, která může být i v řádech desítek tisíc. Ti, kteří potřebují přes hranice převézt více litrů, s sebou musí mít daňový doklad. Ten jim může vydat i polská čerpací stanice. Celní správa ale upozorňuje, že doklady často nebývají kompletní – chybí v nich například údaje, kterými se musí lidé na hranici prokazovat – a tak doporučují vždy dokument překontrolovat.

Pokud celník zjistí, že řidič z Polska přiváží více litrů nafty a benzinu, než je stanovené množství, a nemá u sebe žádný řádný daňový doklad, může o nadlimitní produkt přijít, varovala mluvčí Celní správy ČR Ivana Kurková. „Tím myslím řádný daňový doklad, který musí mít náležitosti o prodávajícím i kupujícím, o množství zakoupeného paliva. Nemyslím účtenku nebo paragon z polské benzínky. To neakceptujeme,“ upozornila.

Jakým způsobem a v jakých nádobách se palivo může převážet, podle ní specifikováno není. Doporučila ale z hlediska bezpečnosti, aby byl barel co nejlépe zajištěn a nemohlo dojít k úniku pohonných hmot.

Pro levnější benzin a naftu začalo jezdit mnoho řidičů z příhraničí do Polska, když tam od 1. února pohonné hmoty výrazně zlevnily kvůli sazbě DPH. „Jak jsem počítala, tak je to deset korun na litr, což je obrovský rozdíl. Když si natankujete plnou (nádrž, pozn. red.), tak to opravdu na penězích poznáte,“ řekla Růžena Lanzaraty, která si do Polska pro pohonné hmoty přijela.

  Nový Superb zahájí výrobu na konci roku, k zákazníkům se dostane ve 2. kvartále

Několikrát se dokonce stalo, že u polských benzínek řidiči vykoupili veškeré pohonné hmoty. Snížení DPH na polský benzin už dolehlo i na české prodejce pohonných hmot v pohraničí. Některým se snížil prodej až o třetinu.

Za výhodnějšími cenami přijíždějí do Polska také řidiči ze Slovenska. Tam je cena Naturalu 95 zhruba stejná jako v Česku. Slováci si ale mohou odvézt pouze deset litrů paliva navíc, tedy kromě plné nádrže. Nafta pak vychází na Slovensku o něco levněji než u českých čerpacích stanic. I tak je ale stále zhruba o šest korun dražší než v Polsku.

Zdroj: ct24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com