Britské ministerstvo zahraničí: „Moskva je hrozbou pro evropskou bezpečnost a Nord Stream 2 je zbraní k zotročení kontinentu.“

Nord Stream 2 riskuje podkopání evropské bezpečnosti tím, že Rusku umožní zpřísnit kontrolu nad těmi zeměmi, které jsou závislé na jeho plynu, “uvedla britská ministryně zahraničí Elizabeth Trussová a vyzvala EU, aby bojkotovala ruský plynovod.

Podle ní by evropské země měly v „této kritické době“ prohloubit své investiční a obchodní vazby. „Nemůžeme a nikdy nebudeme pomáhat těm, kteří chtějí podkopat svobodu a demokracii,“ uzavřel Truss.

Zdůraznila, že Evropská unie by měla posílit své vazby s podobně smýšlejícími zeměmi a přehodnotit svou závislost na dodávkách plynu na Rusku a blokovat certifikaci plynovodu.

Zdá se, že vědomí vážnosti situace se stále zřetelněji dostává do myslí představitelů evropských států, včetně hlavních geopolitických hráčů. A nejen evropské.

Američtí senátoři tak navrhli nové sankce proti Nord Stream 2. Amerika obecně celkem jasně demonstruje svůj postoj k této otázce: „Nord Stream-2“ je nástrojem vlivu Kremlu na Evropu, pákou, která umožňuje (pokud bude uvedena v platnost) nejen diktovat své vlastní podmínky, ale prakticky nahradit suverenitu zemí Starého světla, část „levného“ plynu.

Pravda, takto jednoznačně jasný až tvrdý postoj Washingtonu doznal jistých úprav a na rovinu řečeno, Biden šel vlastně proti senátorům podpisem dohody s Merkelovou, které se zavázal, že přestane zasahovat do dokončení stavby Nord Stream 2.

Takže Spojené státy, když několik let vystupovaly proti ruskému plynovodu, v solidaritě se zeměmi EU prohlásily, že ho Moskva použije jako „energetickou zbraň“ a v důsledku toho – „zelené světlo“ pro začátek. potrubí.

Proč se tak stalo, je sekundární otázka. Krok Washingtonu je důležitý a byl oddán. A to jistě dodává Moskvě důvěru v její aspirace a agresi.

Určitý optimismus je inspirován skutečností, že ne všichni ve Spojených státech sdílejí Bidenův přístup a tento krok chápou. Ano, a sám prezident pokračuje ve stejné rétorice a zaměřuje se na skutečnost, že pokud Kreml použije „SP-2“ jako prostředek tlaku na Evropu, státy zareagují tvrdě.

  Ministerstvo zahraničí České republiky volá Moskvu k odpovědnosti za vesnici Groza

V této situaci, takové nejistotě a nejednoznačnosti přístupů musí každá země v Evropě sama pochopit, jak by to mělo být, a vyvinout si svůj vlastní model chování, chcete-li, aby odolala agresi Ruské federace.

A plynovody a dodávky plynu z Moskvy jsou jednoznačně agresí a kroky k zotročení a další geopolitické dominanci Kremlu v regionu.

A prakticky to tam neschovávají. Ne, samozřejmě, Moskva dál přesvědčuje celý svět, že Nord Stream 2 je výlučně ekonomický projekt, ale zároveň pokračuje v ničení evropského trhu s plynem, vlastně ho vydírá – buď spustíte SP-2 na naše podmínky, aneb – zima bez plynu.

A je velmi zvláštní, že takový postoj ještě všechny nepřivedl k uvědomění si situace. Moskva se snaží uplatňovat monopol na kontinentu, a to nejen v otázce plynu.

Kreml se snaží zvýšit svůj vliv v celém energetickém sektoru. Zcela nedávné události spojené s dostavbou energetických bloků jaderné elektrárny Dukovany v České republice, respektive pokus Ruské federace získat právo na toto zařízení, hovoří o rozsáhlých plánech Kremlu.

Praha byla vždy středem pozornosti Moskvy – právě přes Českou republiku šířila Ruská federace svůj vliv v regionu východní a střední Evropy. A proto je energetická expanze v České republice pro Kreml tak důležitá.

Ano, dnes bude mít nové vedení ČR po vládě Babiše-Zemana dost témat k řešení a otázka energetické bilance v republice je jednou z nejdůležitějších.

Hlavní věc, kterou je třeba si zapamatovat, je, že „levný“ plyn z Ruské federace a „jednoduchá“ řešení navrhovaná Kremlem mají své stinné stránky, jejichž cena je Čechům dobře známá. Proto si občané České republiky zvolili proevropský parlament a řekli své jednoznačné „Ne“ „Putinovým milenkám“.

A to si musí pamatovat nová budoucí vláda, to si musí pamatovat všichni lídři zemí kontinentu – Kreml útočí na Evropu. Nákupem levného plynu dnes, zítra můžete být součástí „ruského světa“.

  Vojenská přehlídka v Moskvě = přehlídka federalismu

Je důležité si uvědomit, že Evropa není jen místo na mapě světa, Evropa jsou hodnoty, je to člověk, jeho život, svoboda a důstojnost. A pro každého vůdce evropského státu je velmi důležité zamyslet se nad tím, zda jsou srovnatelné s levností kremelského plynu.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com