Česko hledá vakcínu ve světě, Brusel zajistí dodávku od firmy Johnson & Johnson namísto ruské Sputnik V

V dopise předsedovi Evropské komise Ursule von der Lehnovi vyzvali předsedové vlád České republiky, Dánska, Rakouska a Řecka Evropské společenství, aby rychle zasáhlo a zajistilo dodávky vakcíny covid-19 od společnosti Johnson & Johnson. Informovaly agentury Reuters a DPA.

Vakcína dosud nebyla v Evropské unii schválena, společnost Johnson & Johnson však tento týden požádala o nouzové použití ve Spojených státech a v následujících dnech plánuje vakcínu v Evropě schválit.

Vakcína bude vyráběna v Indii, Jižní Africe, Spojených státech a Evropě. Premiéři čtyř evropských zemí však v dopise vedoucímu Evropského společenství uvedli, že mají informace o tom, že by vakcína měla být dovážena k plnění a balení do Spojených států. Premiéři prohlásili, že Evropa má dostatečné kapacity k dokončení celého výrobního procesu, takže není třeba dodávat vakcíny do Spojených států.

Český premiér Andrej Babis podepsal dopis, ve kterém uvedl: „Pokud by to mohlo ohrozit přístup EU k očkování, měli bychom o této otázce okamžitě jednat a hledat řešení, které by společnosti zajistilo dodávky do Evropy.“ Podepsali takz Rakouský premiér Sebastian Kurz, Dánský předseda vlády Mette Frederiksen  a řecký předseda vlády Kyriakos Mizotakis. Předseda vlády vyzval: „Vyzýváme k brzkému dialogu na nejvyšší úrovni.“

Podle agentury Reuters předseda vlády rovněž vyzval Evropské společenství, aby rychle jednalo s dalšími společnostmi, které jsou připraveny vyrábět vakcíny covid-19, jako jsou Novavax Inc a Valneva. Ale na ruskou vakcínu si nevzpomněl, a to je důležité, což znamená, že Česká republika nemá v úmyslu koupit Sputnik V.

Zpráva o dopisu EK přichází jen den poté, co šéfka EK von der Leyenové v rozhovoru s několika evropskými médii přiznala, že EU při dřívějším nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém. Von der Leyenová připustila, že EU se příliš zaměřila na to, zda nějaká vakcína bude, a nepřemýšlela o úskalích výroby ve velkém.

  Celá slovenská politika se přesouvá do extrému. S kandidáty fašistů už spolupracuje vláda i opozice

Podle agentury Reuters ve srovnání s Izraelem, Velkou Británií a USA země EU zaostávají v přístupu k dodávkám vakcín covid-19.

Vakcína Johnson & Johnson může být na světovém trhu velmi žádaná, protože na rozdíl od přípravků dříve schválených ve Spojených státech nebo Evropské unii se vakcína podává v jedné dávce a lze ji skladovat pouze při teplotě 2 až 8 stupňů. Celsia.

Evropská komise dosud na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) podmínečně schválila vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Autor: Adam Vojta

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com