Německo a Portugalsko předají Ukrajině slíbené tanky Leopard 2 do konce března

Německo a Portugalsko předají Ukrajině slíbené tanky Leopard 2 do konce března, oznámil dnes německý ministr obrany Boris Pistorius. Podle portugalské ministryně obrany Heleny Carreirasové budou stroje dopraveny na Ukrajinu i s vycvičenými posádkami, informovala o tom agentura DPA.

„Mohu vám říci, že jsem se právě dozvěděl, že 18 německých tanků Leopard 2A6 a tři portugalské mohou na Ukrajinu dorazit všechny společně (…) ještě tento měsíc,“ řekl Pistorius na okraj zasedání ministrů obrany zemí Evropské unie ve Švédsku. Tanky podle něj do Ruskem napadené země dorazí společně s vycvičenými posádkami a poté mohou být nasazeny v boji.

Portugalská ministryně obrany Helena Carreirasová ve Stockholmu uvedla, že tři tanky Leopard poskytnuté její zemí jsou již v Německu a jsou „plně funkční“. „Spolu s 18 německými tanky budou předány Ukrajině do konce měsíce,“ citovala ji portugalská agentura Lusa. Portugalsko má celkem 37 německých tanků Leopard 2A6, které před lety koupilo od Nizozemska.

Dodávka tanků Leopard 2 je součástí vojenské pomoci Německa a dalších zemí na obranu Ukrajiny proti Rusku. Německá vláda koncem ledna vyhlásila cíl „urychleně sestavit“ pro Ukrajinu dva tankové prapory tvořené tanky Leopard 2. Tankový prapor má na Ukrajině obvykle 31 tanků.

Kromě Německa a Portugalska se do koalice zemí ochotných poskytnout Ukrajině tanky Leopard 2 zapojily mimo jiné také Polsko, Norsko, Kanada a Španělsko. Polsko již v únoru dodalo na Ukrajinu první čtyři bojové tanky Leopard 2 typu 2A4 a deset dalších má následovat tento týden.

ČTK

  Při pádu letounu na obytnou čtvrť v ruském Jejsku zahynuli dva lidé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com