Před ruskou ambasádou ležela těla na připomínku masakru civilistů v Buči

Skupina lidí si dnes před ruským velvyslanectvím v Praze připomněla civilní oběti masakru v ukrajinské Buči a v dalších městech, která obsadila ruská armáda. Účastníci happeningu sugestivně ztvárnili záběry z fotografií, které před týdnem obletěly svět. Přímo na vozovce před ambasádou nehybně leželi staří i mladí figuranti polití umělou krví, někteří s rukama svázanýma za zády.

Projíždějícím řidičům a kolemjdoucím lidem se naskytl pohled na „mrtvá“ těla mužů s jízdními koly, na bezvládnou matku se zakrváceným dítětem v náručí či na ležící seniorku s berlemi. Mezi těly se povalovala opuštěná zavazadla, dětské boty či plyšová zvířátka.

Na poklidnou akci dohlížela policie, která z jízdního pruhu před ambasádou odkláněla dopravu. Část účastníků tichého protestu se následně přesunula ke vstupu na ambasádu u parku Stromovka, kde rozprostřeli na zem papíry s názvy napadených ukrajinských měst jako Izjum, Mariupol, Cherson, Kyjev a polili je rudou barvou.

Před velvyslanectvím se navíc začaly hromadit použité domácí spotřebiče jako lednice či pračka. K vidění jsou také prodlužovací kabely, kávovar, hrnec s vařečkou, počítačový monitor či květináč. Na železných zábranách před objektem visí kusy oblečení včetně spodního prádla. Lidé, kteří nesouhlasí s ruskou invazí, se tímto způsobem připojili k aktivitám demonstrantů v zahraničí. Ti před ruské ambasády přinášejí věci, které si podle svědků odnesli ruští vojáci z vyrabovaných ukrajinských bytů.

Ruská vojska podle ukrajinských úřadů zmasakrovala v Buči na předměstí Kyjeva během několikatýdenní okupace stovky civilistů. Mrtví byli v masovém hrobě, těla ale ležela i v ulicích. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při úterním vystoupení na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl, že civilisté v Buči umírali v obytných domech, ruští vojáci je přejížděli tanky, když lidé seděli v autech, uřezávali jim končetiny a vytrhávali jazyky.

Ještě horší situace nastala podle Zelenského v nedalekém městě Borodjanka.

  USA evakuovaly své diplomaty i s rodinami ze Súdánu

Moskva o válce na Ukrajině, která začala 24. února, hovoří jako o „speciální vojenské operaci“. Scény z Buče, které odsoudila řada západních představitelů, prohlašuje za podvrh. Tvrdí, že fotografie a videa, jež se dostaly na veřejnost, jsou „další provokací“ ukrajinské vlády. Kvůli zprávám o vraždění civilistů na Ukrajině přerušila Rusku členství Rada OSN pro lidská práva. Rusko výsledek hlasování označilo za protiprávní a politicky motivovaný krok.

OSN dosud potvrdila zabití 1611 civilistů, z toho 131 dětí. Připouští ale, že skutečný počet obětí může být mnohem vyšší.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com