OSN: Ruská invaze vyvolala v současnosti největší porušování lidských práv

Výdobytky lidských práv dosažené v posledních desetiletích jsou nyní omezovány nebo dokonce úplně rušeny. Na úvod zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) to dnes řekl vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk, který jako příklad uvedl „nesmyslnou“ ruskou invazi na Ukrajinu. Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese agrese vyvolaná Moskvou rozpoutala dokonce největší porušování lidských práv, jaké dnes známe.

„Velká část pokroku, kterého bylo dosaženo za několik desetiletí, je v některých částech omezena a dokonce zvrácena,“ řekl Türk na zasedání v Ženevě, kterého se účastní více než 100 ministrů a hlav států. Vyzval země, aby se snažily překonat své rozdíly a vytvořily „nový celosvětový konsenzus v oblasti lidských práv“.

Rada OSN pro lidská práva na dnešním zasedání probere krize v různých částech světa v čele s válkou Ruska proti Ukrajině. Rusko členem Rady OSN pro lidská práva není. Valné shromáždění OSN po zprávách o vraždění civilistů na Ukrajině loni v dubnu schválilo přerušení členství Ruska v Radě a Moskva následně 47členný orgán opustila. Křeslo Ruska získala 10. května Česká republika.

ČTK

  Kriminalisté obvinili muže, jenž v Příbrami pobodal matku, z pokusu o vraždu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com