Rozpočet MŠMT se zvýší o 4 miliardy Kč, vláda zatím schválila polovinu

Kabinet Petra Fialy (ODS) na zasedání schválil uvolnění dvou miliard korun z vládní rozpočtové rezervy do rozpočtu ministerstva školství. Další opatření v témže objemu připraví v příštích měsících, pravděpodobně peníze budou vyčleněny také z všeobecné pokladní správy. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) už dopoledne oznámil, že vláda v souladu s předchozími politickými dohodami rozhodla o posílení rozpočtu resortu o čtyři miliardy.

Ministerstvo školství mělo podle státního rozpočtu v tomto roce původně pracovat s výdaji 269 miliard korun. Proti loňskému roku to bylo o 3,9 miliardy korun víc.

Podstatná část přidaných peněz na školství bude využita na platy nepedagogických pracovníků, řekl Stanjura. Ministerstvo školství by mělo ještě tento týden rozeslat rozpisy jednotlivým školám pro období do konce kalendářního roku.

V příštích týdnech bude podle šéfa státní kasy kabinet analyzovat nespotřebované nároky resortů z loňského roku. „Nedají se vyloučit ani přesuny mezi kapitolami s tím, že některá z kapitol může zapojit peníze z loňského rozpočtu na letošní výdaje,“ uvedl.

Peníze by se podle předchozích vyjádření ministra školství Beka měly rozdělit. Z dřívějších informací vyplývalo, že jednu miliardu by měly dostat vysoké školy, zbylé peníze by pak měly jít do regionálního školství. Vysoké školy by část navýšení rozpočtu měly využít ke snížení rozdílů platů vysokoškolských učitelů. V regionálním školství by peníze měly pomoci s financováním platů nepedagogických pracovníků.

Dnes mluvčí ministerstva Tereza Fojtová ČTK sdělila, že jsou připravené varianty, přesné rozdělení ale specifikovat zatím nechtěla.

„Nestačí a nebudu spokojen jen s tím, pokud budeme dostatečně financovat školství a školský resort. Musí se udělat kvalitativní reformy, musíme dokončit reformu rámcového vzdělávacího programu a udělat další změny, aby mladí lidé dostávali kvalitní vzdělávání, které odpovídá požadavkům dnešní doby,“ řekl na tiskové konferenci premiér Fiala.

  Uchazeči mohou ode dneška podávat přihlášky na funkci policejního prezidenta

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com