Prezident Pavel odlétá na Valné shromáždění OSN

Prezident Petr Pavel vystoupil na tiskové konferenci na letišti Praha-Kbely po svém návratu z Ukrajiny, 30. dubna 2023.

Prezident Petr Pavel dnes odlétá na návštěvu USA, kde povede českou delegaci během 78. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku. Očekává se, že hlavním tématem bude v OSN konflikt na Ukrajině, a to i vzhledem k avizované účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Hodně se ale bude hovořit také o boji se změnami klimatu a českého prezidenta čeká během nadcházejícího týdne i zhruba desítka bilaterálních schůzek nebo návštěva amerického závodu českého zbrojařského holdingu Colt CZ.

Prezidentův program začne v pondělí účastí na summitu o naplňování cílů udržitelného rozvoje (SDG), kde přednese projev jménem skupiny 46 zemí, mezi kterými jsou i USA, Španělsko, Německo či Brazílie. O den později promluví v rámci všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN a vystoupení ho čeká i ve středu při otevřené debatě na zasedání Rady bezpečnosti OSN k Ukrajině. Tam se očekává velmi vypjatá atmosféra, protože na tomto fóru se zřejmě ocitnou na jednom místě představitelé Ruska a Ukrajiny. Zatím ale není jisté, zda se ho zúčastní i Zelenskyj. Ruskou delegaci na Valném shromáždění vede ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Pavel má během zasedání OSN v plánu i řadu dvoustranných jednání. Bude mluvit mimo jiné s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem, generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem či lichtenštejnským velkoknížetem Hansem Adamem II. Setká se i se zástupci americké židovské komunity nebo generálem Johnem Allenem.

Zasedání Valného shromáždění je každoročně příležitostí pro setkání hlav vlád a států, které jinak nemají příležitost spolu přímo hovořit. Společenský rozměr akce letos dokreslí nejen recepce pořádaná v Metropolitním muzeu americkým prezidentem Joem Bidenem, ale také galavečeře u příležitosti 30 let od vzniku samostatné České a Slovenské republiky, na které ve středu přednesou krátké projevy Pavel i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

  Válek: Chci Kalouska za místopředsedu správní rady VZP, považuji ho za vynikajícího ekonoma

Návštěvu New Yorku prezident zakončí prohlídkou závodu české zbrojařské skupiny Colt CZ Group v Hartfordu. Známého amerického výrobce zbraní Colt koupila v roce 2021 Česká zbrojovka Group SE, která se později kvůli této akvizici přejmenovala.

V delegaci bude spolu s prezidentem také ministr zahraničí Jan Lipavský, který mimo jiné přednese projev týkající se připravovaného Summitu budoucnosti. Česko chce také s partnery hovořit o kandidatuře do Rady bezpečnosti, jejímž nestálým členem by se rádo stalo v letech 2032 a 2033.

Českou republiku bude na jednání VS OSN zastupovat prezident poprvé od roku 2017. Tehdy vedl národní delegaci naposledy Miloš Zeman, v následujících letech na půdě OSN vystoupili ministři zahraničí a dvakrát tehdejší premiér Andrej Babiš.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com