Pražský magistrát kvůli podpoře Ukrajiny napadli ruští hackeři

Servery pražského magistrátu dnes kvůli podpoře Ukrajiny napadla ruská hackerská skupina. Na jednání zastupitelstva to řekl ředitel jednoho z magistrátních odborů informatiky Jiří Károly. Kvůli útoku dopoledne nefungoval web hlavního města ani online přenos dnešního jednání zastupitelstva. Kolem 16:00 Károly uvedl, že podle dosavadních analýz jsou všechny systémy funkční.

Podle informací magistrátu šlo o takzvaný DDoS útok, tedy zahlcení cílových serverů velkým množstvím dotazů. Podle Károlyho byla IP adresa útoku v Rusku a už se k němu i přihlásili ruští hackeři. „Aktuálně zjišťujeme, která hackerská skupina za útokem stojí, a analyzujeme techniku útoku,“ uvedl před polednem.

Kolem 16:00 Károly zastupitelům řekl, že první útok se uskutečnil zhruba mezi 09:45 a 11:45 a poté následoval další před 14:00. Magistrát podle něj ještě odpoledne dokončoval finální kontrolu a prověřování všech služeb a systémů. „Zatím to vypadá, že všechny systémy magistrátu jsou funkční,“ uvedl. Podle informací magistrátu neunikla žádá data.

Podle primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) se ukázaly dvě věci. „Jednak, že digitální hrozba přicházející z Ruska je reálná a trvalá. A především, že kyberbezpečnost bereme na pražské radnici velmi vážně. Důkazem může být i to, jak rychle se podařilo chod systémů obnovit a že se následný útok podařilo úspěšně eliminovat,“ uvedl.

Počet útoků ruských hackerů v Česku se zvýšil od ruského napadení Ukrajiny v únoru loňského roku. V souvislosti s prezidentskými volbami hackeři napadli mimo jiné stránky tehdejšího kandidáta a nynějšího prezidenta Petra Pavla, serveru Hlídač státu nebo ministerstva zahraničí. Nedávno DDoS útoku čelily například i internetové stránky pražské integrované dopravy.

ČTK

  Putin navštívil ruské velitelství v okupované části Chersonské oblasti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com