KLDR porušuje lidská práva svých obyvatel, řekl jihokorejský prezident v USA

Severní Korea uvrhla vlastní obyvatelstvo do hluboké krize a porušuje lidská práva, prohlásil jihokorejský prezident Jun Sok-jol v americkém Kongresu. Zdůraznil, že Soul chce pro Severokorejce svobodu. Prezident také odsoudil ruský nevyprovokovaný útok na Ukrajinu, slíbil aktivní podporu tamního obyvatelstva na cestě k míru i při rekonstrukci země. Významným bodem jeho projevu, který živě přenášela například zpravodajská televize CNN, byl i rozvoj spolupráce v Indo-Pacifiku.

„Svoboda a demokracie jsou opět v ohrožení. Válka na Ukrajině je porušením mezinárodního práva,“ řekl jihokorejský prezident a sklidil za to bouřlivé ovace amerických zákonodárců.

Jižní Korea nedávno zveřejnila zprávu, která mapuje stovky svědectví o porušování lidských práv v KLDR v posledních letech, uvedl prezident. „Lidé byli veřejně zastřeleni za sledování jihokorejských pořadů, byli veřejně zastřeleni za vlastnictví Bible a svou víru,“ řekl Jun.

Připomněl také válečný střet své země se severním sousedem. Díky této zkušenosti chce Korea teď pomáhat rozvojovým zemím a sdílet s nimi své poznatky ze spolupráce s USA. Tu chce nadále rozvíjet, řekl prezident a jmenoval strategické oblasti.

Jun Sok-jol je na několikadenní návštěvě USA, ve středu se setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem. Po jejich společné tiskové konferenci Čína varovala Jižní Koreu a Spojené státy, aby „neprovokovaly konfrontaci“ se Severní Koreou.

„Soul tvrdě odpoví na severokorejské provokace, ale nechává otevřené dveře pro dialog o denuklearizaci KLDR,“ řekl dnes Jun.

ČTK

  EK požaduje od Varšavy vysvětlení zákona o ruském vlivu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com