Ukončete válku na Ukrajině, vyzval Rusko americký ministr zahraničí. Obvinil ho z destabilizace regionu

irozhlas.cz

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý v Kyjevě označil Rusko za překážku míru na Ukrajině a obvinil Moskvu z destabilizace regionu okolo Černého moře. Vyzval také Rusko, aby ukončilo počítačové útoky na Spojené státy a jejich spojence.

„Vyzýváme Rusko, aby ukončilo okupaci Krymu a také válku na východě Ukrajiny a destabilizující aktivity v Černém moři a podél ukrajinských hranic,“ řekl Austin. „Rusko začalo tuto válku a Rusko je překážkou mírového řešení,“ dodal podle agentury AFP.

Moskva, která na jaře 2014 anektovala ukrajinský poloostrov Krym, i navzdory důkazům stále popírá vojenskou podporu separatistům v Donbasu na východě Ukrajiny, kde si konflikt s vojsky prozápadní vlády v Kyjevě od jara 2014 vyžádal více než 13 tisíc obětí.

„Naše podpora ukrajinské svrchovanosti je neotřesitelná,“ ujišťoval opakovaně šéf Pentagonu. Austin zdůraznil, že USA od roku 2014 poskytly vojenskou pomoc za více než 2,5 miliardy dolarů (asi 55 miliard korun) ukrajinským ozbrojeným silám při zajišťování územní celistvosti země a ochraně jejích teritoriálních vod.

Ukrajina v NATO?

„Žádná třetí země nemá právo veta na vstup do NATO. Ukrajina má právo rozhodovat o své budoucí zahraniční politice bez zahraničního vměšování,“ odpověděl host na otázku ohledně reakce Ruska, které odmítá úsilí Ukrajiny stát se členem Severoatlantické aliance. Spojené státy podle ministra hodlají pokračovat v podpoře obranné reformy, která povede k tomu, že Ukrajina splní kritéria pro dosažení členství v NATO.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při přijetí hosta označil USA za hlavního partnera Ukrajiny v bezpečnosti a obraně. „USA chápou důležitost boje Ukrajiny za svou nezávislost a pro odražení ruské agrese,“ zdůraznil ukrajinský ministr obrany Andrij Taran.

Ministr Taran podle ruské agentury TASS vyjádřil naději, že Spojené státy zabrání Rusku v další agresi proti Ukrajině a také zabrání tomu, aby tento konflikt přerostl v rozsáhlou válku.

  Po ostřelování Charkova jsou desítky mrtvých, stovky zraněných

TASS dodal, že Rusko nejednou zdůrazňovalo, že není stranou vnitroukrajinského konfliktu v Donbasu a že se zasazuje za splnění mírových dohod, které podepsalo jako zprostředkovatel mírového urovnání. Ruská agentura také připomněla referendum na Krymu o připojení k Rusku, které ale Kyjev odmítá uznat.

Anexe Krymu a ruská podpora separatistům na východě Ukrajiny dovedla vztahy mezi Moskvou a Západem do nejnižšího bodu od studené války, napsala agentura AP.

AFP připomněla, že Washington na oplátku za vojenskou pomoc požaduje, aby Kyjev pokročil v reformách a zejména v potírání korupce. Tyto reformy mají vést k posílení spolupráce s NATO, do kterého si Kyjev přeje vstoupit, k velké nelibosti Moskvy. Ale ani Američané, ani Evropané se zjevně nechystají výrazně uspíšit integraci Ukrajiny do aliance.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com