Desetitisíce lidí opět protestovaly v Izraeli proti Netanjahuově vládě

Desetitisíce lidí dorazily na demonstrace proti nové vládě v izraelském hlavním městě Tel Aviv a dalších městech. Stejně jako v předchozích týdnech se protesty zaměřily především proti plánům vlády premiéra Benjamina Netanjahua záměrně oslabit soudní systém v zemi, uvedla agentura DPA. Demonstranti také zapálili svíčky na památku obětí pátečního teroristického útoku ve východním Jeruzalémě a uctili památku zabitých minutou ticha.

Protesty se konají již čtvrtou sobotu za sebou. Minulý víkend se v Tel Avivu zúčastnilo velkého shromáždění více než 100.000 lidí.

Demonstrantům se nelíbí, že podle plánů ministra spravedlnosti Jariva Levina by měla být většina v parlamentu schopna přijmout zákon, i když podle názoru Nejvyššího soudu porušuje ústavu. Ministr chce také změnit složení orgánu, který jmenuje soudce, a obviňuje Nejvyšší soud z přílišného zasahování do politických rozhodnutí. Někteří pozorovatelé již varovali před koncem demokracie v zemi, pokud budou takové plány realizovány.

Někteří protestující též kritizovali zacházení s Palestinci v zemi. Na jednom z transparentů tak bylo napsáno „S okupací není demokracie“.

ČTK

  Bloomberg: Někteří z Putinova okruhu nespojují Ukrajinu s útokem u Moskvy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com