V Lodži budou jednat ministři zahraničí OBSE, bez zástupce Ruska Lavrova

irozhlas.cz

V polské Lodži dnes budou jednat ministři zahraničí členských států Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Za Česko se jednání účastní Jan Lipavský. Očekává se projev šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella. Naopak v plánu není přijetí žádného ministerského rozhodnutí, vyplývá z materiálů českého ministerstva zahraničí.

Polsko minulý měsíc odmítlo vydat vízum ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi, na kterého se vztahují sankce EU. Moskva označila počínání Varšavy za provokaci, která poškozuje autoritu celé organizace. Rusko tak má zastupovat stálý představitel u OBSE, tedy velvyslanec. Stejně tak má být podle médií i v případě Běloruska; šéf běloruské diplomacie Uladzimir Makej totiž v sobotu náhle zemřel.

Účast v Lodži nicméně podle polských médií potvrdily desítky ministrů, včetně šéfů britské, německé či ukrajinské diplomacie Jamese Cleverlyho, Annaleny Baerbockové a Dmytra Kuleby. Amerického ministra zahraničí, který musel kvůli návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zůstat ve Washingtonu, zastoupí náměstkyně Victoria Nulandová. Hostitel schůzky Zbigniew Rau symbolicky v Lodži předá předsednictví na příští rok ministrovi zahraničí Severní Makedonie Bujarovi Osmanimu.

Šéfové diplomacií členských států OBSE mají na setkání diskutovat především o dopadech ruské invaze na Ukrajinu, bezpečnosti v Evropě a fungování OBSE. Na okraj zasedání ministerské rady se šéf české diplomacie Lipavský zúčastní také akce, jejímž cílem je upozornit na zásadní porušování mezinárodního humanitárního práva během války Ruska proti Ukrajině, zejména na případy masových vražd, mučení či útoků na civilní obyvatelstvo.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) sdružuje 57 států z Evropy, Střední Asie a Severní Ameriky. Kromě politicko-bezpečností dimenze se, v rámci komplexního přístupu k bezpečnosti, věnuje také ekonomickým a environmentálním tématům a lidským právům. Ministerská rada je druhým nejvyšším rozhodovacím orgánem OBSE a schází se jednou ročně.

  Zelenskyj: Rusové unášejí ukrajinské starosty, některé zabili

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com