Památku obětí holokaustu si dnes připomenou v Terezíně či Ml. Boleslavi

Česko si dnes stejně jako řada jiných států připomíná Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Odkazuje na 27. leden 1945, kdy byl osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim – Březinka. Některé akce se už konaly před víkendem, například páteční slavnostní setkání v Senátu. Další se uskuteční dnes – například Terezínem na Litoměřicku projde Průvod světel, jména obětí holokaustu se budou číst v Mladé Boleslavi.

Průvod se svíčkami začne v Terezíně u pamětní desky u bývalé vlečky, po které odjížděly desetitisíce nedobrovolných obyvatel ghetta na svou poslední cestu. Pokračovat bude na Židovský hřbitov. Proslov pronese ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek a místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Pietní vzpomínka se uskuteční také na Mladoboleslavském hradě, který v letech 1940 až 1943 sloužil k internaci židů z okolí. Přibližně 1000 z nich odtud pokračovalo do Terezína a odtud do koncentračních táborů. Zpátky se vrátil jen zlomek z nich. „Přímých účastníků a očitých svědků hrůz holokaustu ubývá a je na nás, abychom si dál připomínali jejich osudy, učili se díky nim rozpoznat zlo a uměli se před ním ubránit,“ uvedli na facebooku organizátoři akce z Muzea Mladoboleslavska.

V pátek pořádala Federace židovských obcí v České republice a Nadační fond obětem holokaustu u příležitosti Mezinárodního dne obětí holokaustu slavnostní setkání v Senátu. Premiér Petr Fiala (ODS) na něm zdůraznil společnou odpovědnost chránit slabší a bojovat proti nenávisti v každé době a každý den. Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS) řekl, že hrůzy holokaustu a dalších zločinů proti lidskosti musí zůstat ve společnosti jako ukázka toho, kam až nenávist a lhostejnost mohou vést.

Dnešek je mementem utrpení víc šesti milionů Židů, Romů a dalších milionů obětí druhé světové války i jiných světových konfliktů. Má také připomínat nutnost předcházet zločinům proti lidskosti.

  Nárůst počtu nakažených byl nejnižší za pracovní den od poloviny prosince

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com