Michálek:Firmy z Agrofertu dostaly na dotacích za dva roky 20 mld

novinky.cz

Firmy z holdingu Agrofert dostaly od roku 2018 na dotacích či veřejných zakázkách 20,21 miliard korun. Podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka to vyplývá z výpočtů protikorupčních analytiků Pirátů. Řekl také, že zdokumentovali 28 případů analogických k případu tzv. Čapího hnízda, kdy firmy z Agrofertu získaly dotace pro malé a střední podniky. Michálek to dnes řekl na tiskové konferenci.

„Naši protikorupční analytici dali dohromady data za poslední dva roky od roku 2018 a spočítali, jaká je celková výše nelegálně vyplacených dotací a veřejných zakázek ve prospěch společností z holdingu Agrofert,“ řekl předseda pirátského poslaneckého klubu. Analytici podle něj dospěli k číslu 20,21 miliardy korun. V částce jsou podle Michálka obsaženy například dotace Státního zemědělského intervenčního fondu, dotace ministerstva zemědělství nebo veřejné zakázky například v Lesech ČR pro společnost Uniles.

Podle Michálka také analytici nalezli 28 analogických případů k tzv. Čapímu hnízdu, která měla údajně nepovoleně čerpat padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. V kauze je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová.

Michálek řekl, že 28 firem z holdingu Agrofert v minulosti neoprávněně čerpalo podporu z programu Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu ministerstva zemědělství, který je určen pro malé a střední podniky. V dopise proto vyzval ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), aby ministerstvo tyto peníze zpětně vymáhalo.

V dopise například uvedl firmu Sady CZ, která se součástí Agrofertu stala v roce 2010. O sedm let později jí ministerstvo zemědělství předělilo dotaci 2,1 milionu korun.

Server SeznamZprávy.cz dnes uvedl, že čtyři firmy z holdingu Agrofert čerpaly dotace na ovocné sady, ačkoli byla tato podpora určena pro malé a střední podniky. V letech 2010 až 2017 získaly víc než 7,5 milionu korun. Ministerstvo zemědělství od tří z nich žádá vrácení podpory, Agrofert proti tomu podal žalobu k soudu.

  Čtvrtečních 11.553 nakažených bylo o 2500 víc než před týdnem

Holding Agrofert vlastnil Babiš, později ho převedl do svěřeneckých fondů. Podle kritiků má i nadále na chod holdingu vliv, má z něj zisk, a je tak ve střetu zájmů. Záležitost prošetřuje audit Evropské komise. Podle europoslanců jeho konečná zpráva potvrdí střet zájmů českého premiéra. Babiš ale střet zájmů odmítá, holding podle svého vyjádření neovládá a neřídí.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com