Akademik, lyžař a studentka z Itálie. Kdo je trojice nakažených v Česku?

Příběhy tří lidí, kteří jsou prvními pacienty s novým koronavirem v Česku, mají jedno společné. Onemocnění předcházel pobyt v Itálii.

Šedesátník, který vycestoval na konferenci konající se na univerzitě v Udine v oblasti Benátska.

Otec, který odjel za lyžováním do italských Alp.

Američanka studující v Miláně, která vyrazila do Česka jako turistka.

To jsou první tři pacienti, u kterých testy prokázaly, že se nakazili novým koronavirem.

Pravděpodobně nejlépe přitom mají lékaři zdokumentovaný případ akademika z Prahy. „Po návratu byl v domácí karanténě s tím, že u jednoho z italských kolegů byl potvrzený virus. Proto byl vyšetřen,“ popsal ho ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, když výskyt prvních tří případů nemoci COVID-19 v Česku oznamoval.

Podle Zdeňky Jágrové z pražské hygienické stanice byl muž v kontaktu s odborníky od 26. února. Stanovili mu domácí karanténu. „Obtíže se mu však stupňovaly, a proto šel na kliniku na Bulovce,“ popsala hygienička Jágrová.

Mladá světoběžnice na návštěvě Prahy

Druhým pražským případem je americká studentka z Milána narozená v roce 1999. Ta naopak přišla sama do nemocnice v Motole, když se její stav začal zhoršovat.

„Vše pak bylo podle našich pokynů, jak mělo. Lékaři k ní přistupovali jako k potenciálně infekční pacientce, všichni zdravotníci měli při vyšetřování ochranné pomůcky. Tím pádem je riziko nákazy v Motole minimalizováno,“ popsal Adam Vojtěch.

„Od začátku jsme ji posadili stranou, aby nebyla s ostatními pacienty,“ dodala hygienička Jágrová.

Američanka přicestovala do Prahy se stejně starou spolužačkou z Ekvádoru. I ona má příznaky, ovšem test u ní koronavirus nepotvrdil. „Ovšem budeme ho pravděpodobně zítra opakovat,“ řekl ministr zdravotnictví.

Na rozdíl od případu akademika, který se vrátil z Udine, musí odborníci ještě lépe zmapovat, s kým se studentka v Česku stýkala.

„Informace k pánovi máme, upřesňujeme je a doplňujeme. Informace k děvčeti zjišťujeme,“ shrnula Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice.

  Fiala chce jednat v koalici o dozorčí radě ČEZ a najít dobré řešení

Lyžař, který se s rodinou vrátil z Itálie

Posledním případem je amatérský lyžař, kterého přijali v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Nakonec byl převezen rovněž na Bulovku.

Otec čtyř dětí, ročník 1976, se vracel z dovolené v Itálii, konkrétně z městečka Auronzo di Carore ležícího nedaleko hranice s Rakouskem.

„Cestoval autem s manželkou a čtyřmi dětmi. Ti všichni jsou v domácí karanténě. nemají nyní příznaky nemoci,“ uvedl ministr zdravotnictví, podle něhož je u rodinných příslušníků výrazné riziko nákazy. „Budeme je sledovat a budou určitě testováni,“ řekl Adam Vojtěch.

Ve všech třech případech se podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové rozbíhá ještě epidemiologické šetření. „Jeho součástí je zmapovat osoby, s kterými ti lidé přišli do kontaktu,“ řekla Gottvaldová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com