Orbán se prohlásil za vítěze voleb a kritizoval Brusel i Zelenského

Maďarský premiér Viktor Orbán se prohlásil za vítěze nedělních parlamentních voleb a následně v projevu kritizoval bruselskou byrokracii i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Po sečtení více než 98 procent odevzdaných hlasů má Orbánova konzervativní strana Fidesz přes 53 procent hlasů, informovala stanice BBC.

„Bylo to obrovské vítězství,“ prohlásil Orbán. „Dosáhli jsme vítězství tak velkého, že ho lze vidět z Měsíce a určitě je vidět z Bruselu,“ řekl Orbán, kterého EU často kritizuje kvůli prohřeškům vůči demokracii a kvůli údajné korupci.

„Toto vítězství si budeme pamatovat do konce života, protože jsme museli bojovat proti obrovskému množství odpůrců,“ řekl Orbán podle stanice CNN a zmínil řadu svých politických nepřátel včetně maďarské levice, „byrokratů“ v Bruselu, mezinárodních médií, „a také ukrajinského prezidenta – nikdy jsme neměli tolik odpůrců najednou.“

Od začátku války na Ukrajině přešlo hranici do Maďarska přes půl milionu uprchlíků. Orbánova vláda sice pomáhá uprchlíkům, důsledně ale odmítá dodávat Ukrajině zbraně a povolit jejich transport přes své území. Jedním ze slibů Orbánovy předvolební kampaně bylo, že udrží zemi mimo tento válečný konflikt. Zelenskyj opakovaně kritizoval politiku Budapešti.

Orbánovu kritiku v projevu sklidil zdaleka ne poprvé také americký miliardář maďarského původu George Soros.

Podle dosavadních volebních výsledků uspěla spojená opoziční koalice Společně za Maďarsko ve většině volebních obvodů v Budapešti a také ve dvou obvodech na jihu země. Celkově získala zhruba 35 procent hlasů. Lídr opozice Péter Márki-Zay již v noci na dnešek uznal porážku.

„Nebudu skrývat svůj smutek a zklamání,“ řekl Márki-Zay, kterého citovala BBC. Orbánův Fidesz obvinil z kampaně plné „nenávisti a lží“.

ČTK

  Zemřela disidentka a novinářka Petruška Šustrová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com