Čeští elfové: Zeman v projevu použil narativy dezinformační sféry

Prezident Miloš Zeman ve svém dnešním projevu použil několik narativů, které se objevují v dezinformační sféře a které mají za cíl zpochybnit oficiální vyšetřovací verzi události ve Vrběticích. Zároveň zpochybňují tvrzení bezpečnostních složek a rozmělňují informace o skutečných vinících a implikacích pro bezpečnostní situaci v ČR.Uvedlo to dnes občanské sdružení Čeští elfové, které analyzuje cizí dezinformační kampaně v českém kyberprostoru.

Zeman promluvil na veřejnosti týden po propuknutí kauzy možné účasti ruských agentů na výbuších v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Podle mluvčího Českých elfů Víta Kučíka se prezident v posledních letech opakovaně (Rosatom, Sputnik V, útoky na zpravodajské služby) postavil na stranu Moskvy, namísto Prahy, čímž legitimizoval některé narativy propagované právě prostřednictvím proruských dezinformačních webů i ruských oficiálních míst. Několik minut po dnešním projevu ruská agentura Interfax vydala zprávu, ve které využila Zemanova vyjádření, že neexistují důkazy o přítomnosti zpravodajců GRU ve Vrběticích v okamžiku výbuchu v muničním skladě.

Jedním ze Zemanem použitých narativů dnes bylo, že ve výročních zprávách BIS se nikdy podezření týkající se Vrbětic neobjevovalo. V rozhovoru dále řekl, že nemá rád zpravodajské služby a zmínil CIA, která podle něj na základě falešných informací vyvolala konflikt v Iráku. Rovněž zaútočil na Bezpečnostní informační službu (BIS) v souvislosti s tím, že stále nedostal informace o „živých operacích“. Falešná symetrizace mezi akcemi spojeneckých zpravodajských služeb a služeb států, které se vůči ČR chovají nepřátelsky, podle elfů rovněž patří k repertoáru dezinformačních webů.

Zeman v projevu zmínil, že v případu Vrbětic se pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi. Buď šlo o neodbornou manipulaci s municí, nebo že se jednalo o akci se zapojením vojenské rozvědky GRU. Z veřejných zdrojů ale podle Kučíka nevyplývá, že by se v současné době jednalo o ekvivalentní hypotézy, naopak tvrdý postup vlády vůči ruské ambasádě nepřipouští pochybnosti o zapojení GRU. Tento narativ může přispívat k rozmělňování oficiální verze události a ponechávat prostor pro pochybnosti v souvislosti s oprávněností české reakce.

  Vobořil vládě navrhne možnost abolice při případném stíhání za HHC

Prezident rovněž zpochybnil dobu vyšetřování a konstatoval, že zatím nebyly předloženy důkazy přítomnosti zpravodajců GRU na místě činu v době incidentu v roce 2014. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana přitom teprve na podzim roku 2020 byly ve Vrběticích dokončeny všechny pyrotechnické a další likvidační práce a bylo tedy možné pokračovat v ohledání místa činu a zároveň v roce 2018 po útoku v Salisbury bylo k dispozici ztotožnění dvou podezřelých, Miškina a Čepigy.

V projevu Zeman rovněž zmínil narativ o zpravodajské hře, který se objevil na dezinformačních webech již v první vlně reakcí. Podle elfů má za cíl zpochybnit práci bezpečnostních složek a rovněž podporovat nedůvěru společnosti v jejich práci. Stejně jako v případě zpochybnění doby vyšetřování nejde výlučně o agendu dezinformačních webů, argumentaci využívají i další aktéři.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com