Fotili a natáčeli na Instagram Schillerové. Za rok jim stát zaplatil dva miliony

seznamzpravy.cz

Prezentace bývalé ministryně financí Aleny Schillerové na Instagramu a Facebooku stála stát 1,93 milionu korun, zjistil server Seznam Zprávy. Částka zahrnuje platy a odměny fotografa a kameramana, které nechala Schillerová zaměstnat na ministerstvu financí, aby ji fotili a natáčeli na její sítě. Oba z ministerstva odešli po jmenování nového premiéra Petra Fialy (ODS).

„Ministerstvo financí vám sděluje, že za období 23. září 2020 až 30. listopadu 2021 byly náklady na platy a odměny obou referentů v souhrnu 1 930 769 korun (bez odvodů),“ sdělil serveru Miloš Nagy z kanceláře státního tajemníka.

Dodal, že konkrétní sumy u každého zvlášť nemůže uvést kvůli ochraně osobních údajů. Podle Seznam Zpráv však každý z nich bral měsíčně více než vedoucí ministerstva financí, a to zhruba 75 tisíc korun hrubého.

Schillerová na ministerstvu zaměstnala profesionálního fotografa Davida Šedivého v loňském lednu. Na ministerstvu působil necelý rok a fotil exministryni zejména na Instagram. Kameraman Jakub Konečný na ministerstvu pracoval už od září 2020 a na starosti měl hlavně natáčení videí na Facebook. Oba dva skončili na vlastní žádost loni v listopadu, dva dny po jmenování Petra Fialy (ODS) novým premiérem.

Na otázku, jestli považuje částku zaplacenou z veřejných peněz za adekvátní, Schillerová odmítla odpovědět. „Obraťte se na ministerstvo financí, děkuji,“ odkázala novináře.

Ještě loňský rok krátce před říjnovými sněmovními volbami přitom ministerstvo tvrdilo, že si Schillerová dělá Instagram sama. „Ministerstvo financí konstatuje, že nezaměstnává ani nenajímá žádné fotografy. Pořizování fotografií je okrajovou součástí běžné pracovní náplně pracovníků. Je třeba zdůraznit, že své sociální sítě si ministryně financí spravuje primárně sama, a ministerstvu financí proto není znám původ veškerých fotografií zde umístěných,“ odpovídal tehdy úřad.

  Piráti a STAN chtějí komisi odborníků, která prošetří nákupy během pandemie

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com