Česko by se mělo podílet na vyslání jednotek na východ, míní Lipavský

seznamzpravy.cz

Nasazení nových jednotek Severoatlantické aliance v zemích jejího východního křídla je v zájmu české bezpečnosti a Česko by se na něm mělo podílet. Ministr zahraničí Jan Lipavský z Pirátů to řekl v Bruselu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský poprvé jednal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Severoatlantická aliance podle něj zůstává jednotná v odmítnutí ruských požadavků, které ohrožují i českou suverenitu.

Česká vláda zvažuje, že po zaslání dělostřelecké munice poskytne Ukrajině ještě další pomoc, řekl také Lipavský.

Šéf české diplomacie jednal v centrále NATO zejména o napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Západ se obává, že Rusko využije na 100 000 vojáků připravených u ukrajinských hranic k napadení sousedního státu a chce invazi odvrátit jednáním. NATO však zároveň ve snaze podpořit vlastní bezpečnost posiluje vojenskou přítomnost na svém východním křídle a podle dnešního vyjádření slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka zvažuje i nasazení jednotek na Slovensku.

„Vytvoření takovýchto útvarů a hlavně dodání reálných vojenských kapacit by bylo ve prospěch bezpečnosti České republiky,“ řekl po jednání se Stoltenbergem Lipavský. „Věřím, že Česká republika najde dostatečně silný příspěvek do posilování již existujících struktur,“ doplnil s tím, že o konkrétní podobě tohoto zapojení se teprve bude v Česku diskutovat.

Se Stoltenbergem mluvil také o důležitosti jednoty aliance ve vztahu k Rusku. Spojené státy i NATO ve středu písemně odmítly ruské požadavky zavřít Ukrajině dveře do NATO a stáhnout síly z postkomunistických zemí. „Jednoznačně jsme odmítli, že nám někdo bude určovat, koho si smíme na své území pozvat a koho ne,“ prohlásil ministr. Zdůraznil přitom, že nejlepší řešení napjaté situace vidí NATO aliance stále v diplomatických jednáních.

Češi poslali Kyjevu tisíce granátů

Ve středu čeká vláda rozhodla, že pošle Ukrajině čtyři tisíce dělostřeleckých granátů v hodnotě zhruba 37 milionů korun. „Dlouhodobě s Ukrajinou rozvíjíme spolupráci a podporujeme její cestu k demokracii. K dispozici máme poměrně širokou škálu možností od politické a diplomatické podpory až po konkrétní projevy, jako je právě dar munice, který považuji za důležité gesto solidarity,“ uvedla k rozhodnutí vlády Černochová.Ministryně minulý týden na tiskové konferenci řekla, že Ukrajina poslala seznam požadavků, Česko si z něj vybralo pomoc v podobě dělostřelecké munice. Podle ministra zahraničí Lipavského (Piráti) ČR zvažuje i další formu pomoci. O personální pomoc Ukrajina Česko nepožádala, oznámila ministryně.

  V sobotu přibylo v ČR 68 nakažených, o pět více než před týdnem

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com