Bezpečnostní rada státu rozhodla omezit lety z Itálie a Jižní Koreje

Bezpečnostní rada státu rozhodla o pozastavení letů z italské Lombardie a také Jižní Koreje kvůli šíření koronaviru. Doporučil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Z Lombardie přijeli i první nakažení novým typem koronaviru do Česka. Zopakoval, že k plošným karanténám není důvod. Světový pohár v biatlonu, který se tento týden koná v Novém Městě na Moravě, se ale obejde bez diváků.

Přímé lety z Jižní Koreje by podle ministra průmyslu a obchodu a také dopravy Karla Havlíčka (za ANO) bude možné omezit do několika hodin. Omezení může platit už od úterý. Vláda bude také mapovat, kolik Čechů v Jižní Koreji má zájem vrátit se do Česka.

Letecké spojení s Milánem, Boloní a Benátkami bude možné omezit později, Havlíček řekl, že vláda bude postupovat podle pravidel Evropské unie. Lze k tomu využít výjimku pro evropské dopravce, omezení by pak platilo dva týdny. Omezení se bude podle ministra Havlíčka týkat i linky z italského Bergama, která spojuje sever Itálie s Brnem.

Ministr zdravotnictví Vojtěch zdůraznil, že vláda nedoporučuje lidem navštěvovat domovy seniorů, zařízení typu LDN a podobně.

Na jednání bezpečnostní rady byl pozván i zástupce Letiště Praha, se kterým vláda o možnosti zastavit lety diskutovala. Pražské letiště od minulého týdne vyhradilo speciální brány pro přílety z Itálie. Platí v nich zvýšená hygienická opatření a cílený screening, kdy si má personál všímat cestujících s příznaky respiračního onemocnění a odkazovat je na lékařskou službu. V neděli testy v Česku odhalily první tři případy nemoci, všichni tři pacienti přitom pobývali na severu Itálie, která se s koronavirem potýká v širším měřítku od minulého týdne.

Světový pohár v biatlonu bez diváků

Bezpečnostní rada státu rozhodla o tom, že pohár v biatlonu se bude konat, ale bez účasti diváků. Jednání se účastnil také hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD).

  Prezident Zeman se setká s kandidátem na ministra školství Balašem

Organizátoři závodů v Novém Městě na Moravě už minulý týden uvedli, že jsou připraveni řídit se pokyny státní správy. Doufali ale, že se závody, které jsou v plánu od čtvrtka do neděle a chystaly se na ně desetitisíce fanoušků, uskuteční podle plánu.

Starosta Nového Města Michal Šmarda (ČSSD) na Twitteru v neděli apeloval na to, aby bezpečnostní rada rozhodnutí o biatlonu už neodkládala. „Každý odklad způsobuje jen ztráty a problémy,“ uvedl.

Jednat budou i hygienici

Náměstek ministra Roman Prymula při příchodu na jednání Bezpečnostní rady státu uvedl, že vedle tří v neděli potvrzených případů lékaři nyní čekají na výsledky testů Íránky, která přicestovala a má příznaky nemoci. Podle ministra Vojtěcha budou výsledky testů známy dnes do 13. hodiny.

Do Strakovy akademie se podle Prymuly v pondělí sjedou krajští epidemiologové a záchranáři, aby se na změnu v testování připravili. Bavit se o tom budou později dopoledne.

Epidemiologové podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové nyní mapují kontakty a pohyb českých pacientů, kteří se nakazili koronavirem. Američanka, která je jedním ze tří potvrzených případů, se podle Gottvaldové pohybovala v Praze i Brně. V souvislosti s tím zasedne krajská bezpečnostní rada.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu o koronaviru jednalo už minulý týden, občanům doporučilo necestovat do italských regionů postižených nákazou. Znovu se rada sejde ve středu, rozhodnout by mohla o případném omezení dalších akcí.

V úterý bude vláda jednat s nemocnicemi, s nimiž se bude koordinovat další postup.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com