Bezpečnostní rada státu rozhodla omezit lety z Itálie a Jižní Koreje

Bezpečnostní rada státu rozhodla o pozastavení letů z italské Lombardie a také Jižní Koreje kvůli šíření koronaviru. Doporučil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Z Lombardie přijeli i první nakažení novým typem koronaviru do Česka. Zopakoval, že k plošným karanténám není důvod. Světový pohár v biatlonu, který se tento týden koná v Novém Městě na Moravě, se ale obejde bez diváků.

Přímé lety z Jižní Koreje by podle ministra průmyslu a obchodu a také dopravy Karla Havlíčka (za ANO) bude možné omezit do několika hodin. Omezení může platit už od úterý. Vláda bude také mapovat, kolik Čechů v Jižní Koreji má zájem vrátit se do Česka.

Letecké spojení s Milánem, Boloní a Benátkami bude možné omezit později, Havlíček řekl, že vláda bude postupovat podle pravidel Evropské unie. Lze k tomu využít výjimku pro evropské dopravce, omezení by pak platilo dva týdny. Omezení se bude podle ministra Havlíčka týkat i linky z italského Bergama, která spojuje sever Itálie s Brnem.

Ministr zdravotnictví Vojtěch zdůraznil, že vláda nedoporučuje lidem navštěvovat domovy seniorů, zařízení typu LDN a podobně.

Na jednání bezpečnostní rady byl pozván i zástupce Letiště Praha, se kterým vláda o možnosti zastavit lety diskutovala. Pražské letiště od minulého týdne vyhradilo speciální brány pro přílety z Itálie. Platí v nich zvýšená hygienická opatření a cílený screening, kdy si má personál všímat cestujících s příznaky respiračního onemocnění a odkazovat je na lékařskou službu. V neděli testy v Česku odhalily první tři případy nemoci, všichni tři pacienti přitom pobývali na severu Itálie, která se s koronavirem potýká v širším měřítku od minulého týdne.

Světový pohár v biatlonu bez diváků

Bezpečnostní rada státu rozhodla o tom, že pohár v biatlonu se bude konat, ale bez účasti diváků. Jednání se účastnil také hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD).

  Pražské KACPU má zítra poslední den provozu, Hřib nadále chce změnu systému

Organizátoři závodů v Novém Městě na Moravě už minulý týden uvedli, že jsou připraveni řídit se pokyny státní správy. Doufali ale, že se závody, které jsou v plánu od čtvrtka do neděle a chystaly se na ně desetitisíce fanoušků, uskuteční podle plánu.

Starosta Nového Města Michal Šmarda (ČSSD) na Twitteru v neděli apeloval na to, aby bezpečnostní rada rozhodnutí o biatlonu už neodkládala. „Každý odklad způsobuje jen ztráty a problémy,“ uvedl.

Jednat budou i hygienici

Náměstek ministra Roman Prymula při příchodu na jednání Bezpečnostní rady státu uvedl, že vedle tří v neděli potvrzených případů lékaři nyní čekají na výsledky testů Íránky, která přicestovala a má příznaky nemoci. Podle ministra Vojtěcha budou výsledky testů známy dnes do 13. hodiny.

Do Strakovy akademie se podle Prymuly v pondělí sjedou krajští epidemiologové a záchranáři, aby se na změnu v testování připravili. Bavit se o tom budou později dopoledne.

Epidemiologové podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové nyní mapují kontakty a pohyb českých pacientů, kteří se nakazili koronavirem. Američanka, která je jedním ze tří potvrzených případů, se podle Gottvaldové pohybovala v Praze i Brně. V souvislosti s tím zasedne krajská bezpečnostní rada.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu o koronaviru jednalo už minulý týden, občanům doporučilo necestovat do italských regionů postižených nákazou. Znovu se rada sejde ve středu, rozhodnout by mohla o případném omezení dalších akcí.

V úterý bude vláda jednat s nemocnicemi, s nimiž se bude koordinovat další postup.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com