Ukrajinci podle Putina sestřelili letadlo Il-76 raketou z Francie či USA

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Ukrajina sestřelila raketou dodanou ze Spojených států či Francie transportní letadlo ruského vojenského letectva přepravující válečné zajatce, o čemž Kyjev podle něj věděl, uvedly ruské agentury. Kreml dal podle nich pokyn zveřejnit co nejpodrobnější výsledky vyšetřování a Putin podle agentury Reuters přislíbil, že se tak stane do dvou či tří dnů.

„Sestřelili (Ukrajinci) naše letadlo Il-76 s vlastními vojáky, 65 lidmi,“ řekl Putin podle agentury TASS při setkání se studenty. Dodal, že ukrajinská vojenská rozvědka HUR věděla o tom, že Rusové budou přepravovat válečné zajatce k místu jejich chystané výměny, v konkrétním letadle 65 zajatců, celkem jich mělo být 190. „Nevím, zda to udělali schválně, anebo omylem,“ řekl Putin. „Ale udělali to,“ dodal.

„Požádám vyšetřovací výbor, aby v maximální možné míře zveřejnil všechny okolnosti tohoto zločinu. Aby se i lidé na Ukrajině dozvěděli, co se reálně stalo,“ prohlásil ruský prezident.

Ukrajina nepopřela, ani nepotvrdila, že letadlo, které se ve středu zřítilo v Belgorodské oblasti nedaleko od hranic s Ukrajinou, sestřelily ukrajinské síly. Ukrajina ale upozornila, že chybí důkazy, kdo či co bylo na palubě. Zpochybnila některá tvrzení Moskvy a vyzvala k mezinárodnímu vyšetřování, které ovšem Moskva odmítla.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov se podle listu Ukrajinska pravda dnes pozastavil nad tím, že zástupci OSN nemohou prověřit ruská tvrzení o tom, co se stalo, protože nemají právo podívat se na místo činu. Na „záhadné okolnosti“, které mohou svědčit, že Rusko úmyslně připravilo incident s Il-76, poukázal dnes mluvčí rozvědky HUR Andrij Jusov podle agentury Unian. Mimo jiné upozornil, že Rusko nepředalo Mezinárodnímu výboru Červeného kříže informace o ukrajinských válečných zajatcích, kteří měli být ve středu vyměněni. Rusko nepředložilo ani Radě bezpečnosti OSN žádné důkazy, že na palubě letadla byli ukrajinští zajatci, a odmítá mezinárodní vyšetřování, uvedl Jusov podle serveru Ukrajinska pravda.

  Ruský velvyslanec při OSN obvinil Černochovou z podpory terorismu

Putin dnes také uvedl, že na ukrajinském bojišti, kde je frontová linie dlouhá téměř 2000 kilometrů, je „více než 600.000 ruských vojáků“. Každý v průměru pobírá plat 200.000 rublů měsíčně (necelých 51.000 Kč), dodal podle TASS.

Ruská redakce BBC připomněla, že koncem loňského roku Putin hovořil o nasazení 617.000 ruských vojáků na Ukrajině.

Putin, který rozpoutal nejkrvavější konflikt v Evropě svým rozkazem ke vpádu vojsk do sousední země 24. února 2022, přesvědčoval posluchače, že válku ve skutečnosti začali Ukrajinci, a to tím, že v roce 2014 poslali ozbrojené síly do východoukrajinského Donbasu, kde Rusko – po svržení proruského prezidenta v Kyjevě a po anexi ukrajinského Krymu – rozdmýchalo povstání separatistů proti nové vládě v Kyjevě. A vpád ruských vojsk z předloňského února byl podle Putina „pokusem ukončit tuto válku, byť ozbrojenými prostředky“. Jediným důvodem pro invazi byla podle Putina ochrana ruských zájmů a nic jiného.

„Všechno děláme správně. Bojujeme za spravedlivou věc,“ tvrdil dnes Putin.

Rusové tvrdí, že na místě zřícení Il-76 našli ukrajinské doklady a tetování

Ruští vyšetřovatelé ohlásili, že našli ukrajinské doklady a části těl s charakteristickým ukrajinským tetováním v oblasti, kde se ve středu zřítil ruský vojenský transportní letoun Il-76. Moskva tvrdí, že na palubě letadla byli ukrajinští váleční zajatci. Letoun spadl v Belgorodské oblasti nedaleko od hranic s Ukrajinou, která se už skoro dva roky brání ozbrojené ruské agresi.

Vyšetřovací výbor Ruska později také zveřejnil záběry, o nichž tvrdí, že ukazují nástup ukrajinských válečných zajatců do letadla Il-76, které podle ruského prezidenta Vladimira Putina sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana, ať úmyslně, anebo omylem. Na záběrech, které převzala například státní agentura RIA Novosti, je vidět několik kamionů přijíždějících k transportnímu letadlu, ale záběry jsou pořízeny z dálky a detaily nejsou rozpoznatelné. Putin přislíbil zveřejnit výsledky vyšetřování do dvou či tří dnů.

  ABC News: Americký balíček pro Ukrajinu by mohl obsahovat střely ATACMS

Moskva krátce po pádu stroje obvinila Ukrajinu, že sestřelila letadlo se 74 lidmi na palubě, včetně 65 zajatých ukrajinských vojáků, kteří měli být ve středu vyměněni za Rusy zajaté ukrajinskou stranou. Kyjev nepotvrdil, ani nepopřel, že ukrajinské jednotky letadlo sestřelily. Ukrajina ale upozornila, že chybí důkazy, kdo či co bylo na palubě. Zpochybnila některá tvrzení Moskvy a vyzvala k mezinárodnímu vyšetřování, připomněla agentura Reuters.

Vyšetřovací výbor Ruska (SKR), který sehrává roli federální kriminální centrály, uvedl, že kriminalisté pokračují v obhlídce místa pádu Il-76 a podnikají další vyšetřovací úkony. „Nalezené části těl mrtvých jsou předepsaným způsobem systematicky shromažďovány pro následné testy DNA za účelem rozpoznání. Na některých částech těl obětí je charakteristické tetování. Podobné symboly byly zaznamenány na tělech mnoha ukrajinských vojáků, včetně v Rusku zakázaného pluku Azov, které dříve vyšetřovatelé vyslýchali,“ uvedl SKR. Dodal, že mezi nalezenými věcnými důkazy jsou i doklady ukrajinských vojáků, kteří zahynuli v troskách letadla.

Rusko má výlučný přístup k místu zřícení letadla, a tak není možné nezávisle ověřit tvrzení, co se stalo a jaké důkazy vyšetřovatelé získali, poznamenal Reuters.

Vyšetřovatelé ve čtvrtek uvedli, že podle předběžných závěrů letadlo zasáhla protiletadlová raketa vypálená z Ukrajiny.

Ukrajina odmítla ruské tvrzení, že byla předem upozorněna na letadlo s válečnými zajatci nad Belgorodskou oblastí. Poukázala také nesrovnalosti v údajném seznamu Ukrajinců, který zveřejnila ruská média, a uvedla, že někteří z nich již byli osvobozeni a vrátili se do vlasti při předchozí výměně zajatců.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že si není vědom, že by byl zveřejněn nějaký oficiální seznam. Novinářům také řekl, že neví, co se stane s pozůstatky obětí a zda budou předány Ukrajině.

Na otázku, zda Rusko poskytne Radě bezpečnosti OSN a dalším mezinárodním organizacím důkazy o tom, že letadlo sestřelila Ukrajina , Peskov odpověděl, že se zatím k tomu nevyjádří, protože vyšetřování pokračuje a rozhodne se až poté, co vyšetřovatelé shromáždí všechny potřebné informace.

  Arménie oznámila rozsáhlé ostřelování ze strany Ázerbájdžánu

Ruská státní média uvedla, že černé skříňky z letadla byly doručeny do speciální laboratoře ministerstva obrany v Moskvě a vyšetřovatelé pracovali na jejich dešifrování.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com