K útoku u Moskvy se přihlásila organizace Islámský stát

Nejméně 62 lidí zahynulo při dnešním útoku v koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy. Uvedla to agentura Reters s odvoláním na ruský portál Baza. Útok ozbrojenců, kteří v koncertní síni stříleli do lidí, si vyžádal také přes 100 zraněných.Úřady Moskevského oblasti zveřejnily seznam, na kterém je 146 mrtvých a zraněných, devět z nich v extrémně vážném stavu. Pachatelé jsou pravděpodobně na útěku. K zodpovědnosti za útok se na sociální síti přihlásila teroristická organizace Islámský stát, informovala agentura Reuters. Ruské úřady útok vyšetřují jako teroristický čin, viníka dosud neoznačily. Po pachatelích pátrá ruská národní garda, napsala agentura AFP. Ruský prezident Vladimir Putin je o vývoji situace průběžně informován a vydal potřebné instrukce, uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Ruské úřady začaly jeden z nejhorších útoků v zemi za poslední roky vyšetřovat jako teroristický čin. Viníka dosud neoznačily. Někteří ruští činitelé však obvinili Ukrajinu, na jejímž území Rusko vede už přes dva roky válku. Kyjev to důrazně odmítl.

Bojovníci IS „zaútočili na velké shromáždění (…) na předměstí ruského hlavního města Moskvy,“ uvedla skupina. Podle agentury AFP dodala, že útočná skupina „bezpečně vrátila na základnu“. Server Meduza nicméně podotkl, že existují pochybnosti o pravosti tohoto prohlášení. Některé kanály na telegramu podle něj uvedly, že šablonu oznámení už teroristická skupina nepoužívá.

USA mají podle Reuters zpravodajské informace potvrzující prohlášení Islámského státu, že stál za útokem.

O zapojení Islámského státu dnes dříve spekulovala média. Připomněla, že některá zahraniční velvyslanectví v Moskvě v čele s americkou ambasádou na začátku tohoto měsíce varovala před bezprostředním ohrožením ze strany extremistů. K výzvě se připojil i český zastupitelský úřad.

Budova Crocus City Hall, která mohla podle TASS pojmout až 9000 návštěvníků, je stále v plamenech. Postup ohně se podařilo zastavit, zasáhl ale plochu 14.000 metrů čtverečních.

  Lukašenko řekl, že ho brzy může někdo vystřídat, odmítá ale spekulace o termínu

Nejméně čtyři útočníci v maskáčovém oblečení začali podle ruských agentur střílet – patrně z automatických zbraní – před vystoupením rockové kapely Piknik. Svědci z místa agentuře TASS řekli, že ozbrojenci začali zblízka pálit do lidí téměř okamžitě po vstupu do budovy, nedaleko bezpečnostních rámů u vchodů. V prostorách také zřejmě použili výbušniny, které vyvolaly mohutný požár. Další exploze se z místa ozvala o něco později.

Agentura TASS krátce po oznámení o útoku zveřejnila fotografii, na které z budovy stoupá temný kouř a šlehají plameny, které se hasiči snažili zvládnout i s pomocí helikoptéry, záchranáři pomáhali s evakuací.

Po pachatelích přímo v budově pátrali příslušníci ruské národní gardy, podle serveru Meduza ji ale museli kvůli hustému dýmu opustit.

Meduza upozornila na videa sdílená na telegramu, na kterých lidé prchají z koncertní síně. Na dalších neověřených záběrech z budovy je slyšet střelba, na zemi leží nehybná těla.

Rusko od února 2022 vede agresivní válku na Ukrajině, přičemž Kyjev se snaží o útoky také na infrastrukturu na ruském území, například na ropné rafinerie. Ukrajina své spojování s útokem večer jednoznačně odmítla.

Agentura AP poznamenala že americké velvyslanectví v Moskvě tento měsíc varovalo, aby se američtí občané vyhýbali davům s ohledem na hrozící útok. Putin, který před několika dny znovu zvítězil v prezidentských volbách a prodloužil svůj mandát o dalších šest let, varování označil za pokus Západu o zastrašování Rusů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com