KLDR chce v příštím roce do vesmíru vyslat tři další vojenské výzvědné satelity

Severní Korea chce v příštím roce do vesmíru vyslat tři další vojenské výzvědné satelity, uvedla zdejší agentura KCNA. Ta také informovala o slovech komunistického vůdce Kim Čong-una, který vyloučil možnost sjednocení obou Korejí. Napsala to dnes agentura Reuters.

„Na základě zkušeností s úspěšným vypuštěním a provozem první průzkumné družice v roce 2023 byl vyhlášen úkol vypuštění dalších tří průzkumných družic v roce 2024,“ sdělila KCNA. Vyslání špionážního satelitu letos tvrdě kritizovaly například Spojené státy, Japonsko či Jižní Korea, která kvůli tomu částečně pozastavila platnost vojenské dohody s KLDR.

Kim se teď nechal slyšet, že jeho země musí vůči Jižní Koreji zásadně změnit svůj postoj. Vyjádřil také přesvědčení, že Pchjongjang nemá jinou možnost než dále rozvíjet své jaderné ambice a prohlubovat vztahy s odpůrci USA.

KLDR špionážní satelit na oběžnou dráhu po dvou neúspěšných pokusech vyslala 21. listopadu. Uvedla, že nasnímal fotografie Bílého domu, Pentagonu či „cílů“ v Jižní Koreji.

I na vyslání satelitu do vesmíru musela Severní Korea využít technologii raket dlouhého doletu, což jí rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazují.

ČTK

  Moldavsko vyhošťuje ruského diplomata. Reaguje na dopad rakety na své území

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com