Hamás propustil 25 rukojmí, z toho 13 izraelských žen a dětí

Palestinské hnutí Hamás dnes propustilo 24 rukojmí, která uneslo 7. října při útoku na Izrael. Na základě dohody o příměří se tak dnes do Egypta dostalo i 13 izraelských rukojmí, žen a dětí, která má izraelská armáda následně přepravit do Izraele. Kromě toho Katar informoval o propuštění deseti zajatých Thajců a jednoho Filipínce. Z izraelských věznic bylo výměnou za rukojmí propuštěno 39 palestinských vězňů – žen a dětí – na Izraelem okupovaný Západní břeh Jordánu.

Rukojmí byla po 16:00 SEČ předána pracovníkům Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), kteří je převezli do Egypta přes hraniční přechod Rafáh. Tam na ně čekali izraelští vojáci se zdravotníky. Se svými příbuznými se pak propuštění mají setkat v izraelských nemocnicích.

Podle jmenného seznamu propuštěných zveřejněného izraelskými úřady jsou mezi nimi čtyři děti a šest seniorek. Na svobodě se ocitla mimo jiné i matka se dvěma malými dcerkami ve věku dva a pět let. Většina rukojmí byla zajata v kibucu Nir Oz a někteří z nich mají dvojí občanství. Čtyři osoby mají podle Berlína kromě izraelského i německé občanství, napsala agentura DPA.

„Návrat unesených je jedním z cílů války… jsme odhodláni vrátit všechna naše rukojmí,“ komentoval propuštění izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Člen válečného kabinetu a ministr bez portfeje Benny Ganc uvedl, že boj o návrat všech rukojmí je „morální povinností“ Izraele. „Učinili jsme důležitý první krok. Budeme dál pokračovat a uděláme vše, co je třeba, abychom rukojmí přivedli zpátky domů,“ sdělil ministr obrany Joav Galant.

Při útoku Hamásu na jižní Izrael ze 7. října bylo do Pásma Gazy uneseno zhruba 240 lidí včetně cizinců. V zajetí skončilo rovněž 26 thajských občanů, uvádí Bangkok. Dnešní propuštění části z nich potvrdil i thajský premiér Sríttcha Tchavisin. Další Thajci se mají na svobodu dostat v následujících dnech, uvedla s odkazem na své zdroje agentura Reuters. Podle deníku Haarec se propuštěným Thajcům dostane péče v nemocnici v izraelském městě Beer Jakov.

  Zadržení ruských špionů v Bulharsku. Mezi podezřelými jsou údajně státní zaměstnanci

V Pásmu Gazy začalo dnes v 7:00 místního času (6:00 SEČ) platit první příměří ve válce Izraele s palestinským hnutím Hamás, která začala 7. října útokem Hamásu na Izrael. Klid zbraní má trvat zatím čtyři dny, během nichž má Hamás propustit dohromady 50 z 240 lidí unesených 7. října do Pásma Gazy. Z izraelských věznic se má dostat 150 Palestinců, v obou případech jde o ženy, děti a mladistvé.

Dnešní příměří využily také tisíce obyvatel Pásma Gazy k tomu, aby se vrátily do svých domovů, odkud je vyhnalo v předchozích sedmi týdnech izraelské bombardování a od konce října i pozemní operace izraelské armády. Chtějí zjistit, zda jejich domy ještě stojí, a případně si odnést další věci.

Někteří Palestinci se ale snaží dostat i z jihu Pásma Gazy, kam se během bojů přesunula většina z 2,4 milionu obyvatel, na sever. V tom se jim podle některých zdrojů snaží zabránit izraelská armáda, která shazovala i letáky s upozorněním, že navzdory příměří je sever válečnou zónou. Podle agentury AP vojáci dva Palestince zastřelili a 11 dalších zranili, když se jim, zřejmě střelbou do nohou, snažili zabránit v návratu na sever. Podle deníku Haarec vojáci použili slzný plyn, mluvčí armády řekl, že věc se vyšetřuje.

Izraelská armáda zdůrazňuje, že příměří je dočasné a že po něm bude následovat obnovení bojů, což dnes zopakoval i ministr obrany Joav Galant. Přítomnost civilistů na severu Pásma Gazy by tak armádě komplikovala boje s Hamásem, který se Izrael snaží zničit v odvetě za jeho útok ze 7. října. Při něm palestinští ozbrojenci povraždili na 1200 lidí, většinou civilistů a včetně dětí. Izraelské bombardování Pásma Gazy podle palestinských zdrojů zabilo už téměř 15.000 lidí, z toho dvě třetiny byly žena a děti.

Katar, který dohodu o dočasném příměří a výměně rukojmí za vězně spolu s USA a Egyptem zprostředkoval, doufá, že se podaří dosáhnout trvalého příměří. Hovoří se i o možnosti prodloužení dočasného příměří. Česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová dnes telefonicky ČTK řekla, že se hovoří o tom, že příměří by mohlo být prodlouženo o dalších přibližně pět dní s tím, že za každý den by bylo propuštěno dalších deset rukojmí a dalších tři desítky palestinských vězňů.

  Polští policisté předali odsouzeného Čermáka českým kolegům

Do Pásma Gazy dnes také po začátku příměří vjely další kamiony s humanitární pomocí, každý den příměří by to mělo být asi dvě stě nákladních aut s potravinami, vodou a zdravotnickým materiálem, což je ale stále velmi málo. Před válkou tam jezdilo na 500 kamionů s pomocí denně. Od 21. října, kdy Izrael povolil do Pásma Gazy první humanitární pomoc od začátku války, se tam dostalo dosud ani ne dva tisíce kamionů s pomocí.

Izrael umožní každý den příměří také vjezd čtyřem cisternám s palivem pro humanitární organizace OSN, podle dohody o příměří má být zaručeno, aby se palivo nedostalo do rukou Hamásu. Do Pásma Gazy přes Rafáh vjela i vozidla přepravující polní nemocnici, kterou poskytly Spojené arabské emiráty a která má mít 150 lůžek.

Zatímco z Pásma Gazy se v posledních týdnech snaží mnozí dostat pryč, dnes se do této oblasti začali vracet první Palestinci, kteří po vypuknutí války museli zůstat v Egyptě. Vracet se mohou díky dohodě mezi palestinskou ambasádou v Káhiře a egyptskými úřady.

Mezi propuštěnými izraelskými rukojmími jsou čtyři děti a šest seniorek

Mezi 13 izraelskými občany, které dnes po téměř sedmi týdnech zajetí v Pásmu Gazy propustili radikálové z hnutí Hamás, jsou čtyři děti a šest seniorek. Jmenný seznam propuštěných, kteří už jsou na izraelském území, zveřejnily izraelské úřady. Na svobodu se dostala mimo jiné 34letá žena i s dvouletou a pětiletou dcerou.

Většinu dnes propuštěných zajali ozbrojenci z Hamásu v jihoizraelském kibucu Nir Oz, odkud pochází například 78letá bývalá učitelka Margalit Mozesová. Unesen byl i její manžel Gadi, ten se však nyní na svobodu nedostal. V Nir Oz radikálové zajali i 72letou Adinu Mošeovou, jejíhož manžela zavraždili.

Mezi dnes propuštěnými ženami je také 85letá Jaffa Adarová, kterou bojovníci Hamásu do Pásma Gazy odvezli na skútru, což je známo díky fotografii, která se stala jedním ze symbolů války. S vnučkou Adarové se v Izraeli setkal český ministr zahraničí Jan Lipavský, který zemi 10. října navštívil jako první ministr zahraničí po útoku Hamásu.

  Tlak na Bidena roste. Kvůli konfliktu v Izraeli čelí kritice na více frontách, dohnala ho vlastní strategie

Sedmasedmdesátiletá Hanna Kacirová se dnes shledá se svými blízkými navzdory tomu, že radikální skupina Islámský džihád dříve zveřejnila zprávu, že tato žena zahynula v zajetí.

V první skupině rukojmí propuštěných na základě dohody o krátkodobém příměří je také 44letá Daniele Aloniová s pětiletou dcerou Emilií, které byly v době útoku Hamásu na návštěvě u Danieliny sestry a její rodiny. Na svobodě jsou i zástupkyně tří generací rodiny Monderových – 78letá Ruth Monderová byla unesena společně se svou 54letou dcerou Keren a devítiletým vnukem Ohadem, kteří u ní byli na návštěvě, její manžel Avraham je dál v zajetí.

Příměří v Pásmu Gazy je podle izraelského ministra obrany jen krátká přestávka

Izraelský ministr obrany Joav Galant dnes uvedl, že příměří s palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy, které dnes ráno vstoupilo v platnost, je pouze krátkou přestávkou. Po ní bude podle něj plně obnovena izraelská ofenziva. Vůdce Hamásu Ismáíl Haníja mezitím podle agentury Reuters prohlásil, že Hamás bude klid zbraní dodržovat, pokud jej dodrží i Izrael.

„Nastane krátká přestávka a pak budeme pokračovat s plnou vojenskou silou. Nepřestaneme, dokud nedosáhneme svých cílů: zničení Hamásu a přivedení rukojmích z Pásma Gazy domů do Izraele – je jich 240 a to je něco, co nemůžeme akceptovat a tolerovat,“ řekl Galant.

Šéf Hamásu Haníja dnes v nahrávce uvedl, že jeho hnutí dodrží příměří a výměnu zajatců, pokud tak učiní i Izrael.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com