Afghánský exprezident Ghaní vyjádřil lítost nad vývojem v Afghánistánu

novinky.cz

Bývalý afghánský prezident Ašraf Ghaní, který 15. srpna opustil Afghánistán, když radikální islámské hnutí Tálibán proniklo do metropole Kábulu a ovládlo prakticky celou zemi, se dnes omluvil afghánskému lidu za to, že mu nedokázal zajistit lepší budoucnost. Informovala o tom agentura AFP.

„S hlubokou lítostí konstatuji, že moje kapitola skončila podobnou tragédií jako kapitola mých předchůdců, aniž by byla zajištěna stabilita a prosperita (Afghánistánu). Omlouvám se afghánskému lidu,“ uvedl Ghaní v prohlášení, které zveřejnil na twitteru.

Podle něj opustil zemi na naléhání svého bezpečnostního týmu, který mu řekl, že pokud zůstane v Kábulu, riskuje „stejné děsivé boje v každé ulici, jaké město zažilo během občanské války v 90. letech 20. století“.

„Opustit Kábul bylo nejtěžší rozhodnutí mého života. Ale věřil jsem, že to je jediný způsob, jak zabránit bojům a zachránit Kábul a jeho šest miliónů obyvatel,“ dodal Ghaní a ocenil oběti, které Afghánci učinili během posledních 40 let válek ve své zemi.

Bývalý prezident uprchl i s rodinou do Spojených arabských emirátů, které oznámily, že Ghaního přijaly „z humanitárních důvodů“. Už tehdy Ghaní uvedl, že musel z Afghánistánu odejít, aby zabránil krveprolití.

Úřadující afghánský premiér vyzval bývalé činitele k návratu

Úřadující afghánský premiér Muhammad Hasan Achund dnes vyzval bývalé afghánské činitele k návratu do země. V rozhovoru pro televizní stanici Al-Džazíra prohlásil, že budou mít zaručenou bezpečnost, informovala agentura Reuters.

Achund, který patřil ke spolupracovníkům již nežijícího zakladatele radikálního islamistického hnutí Tálibán mully Muhammada Umara, dodal, že vůdci Tálibánu nesou velkou zodpovědnost vůči afghánskému lidu. „Abychom dosáhli tohoto historického okamžiku, utrpěli jsme těžké ztráty. Éra krveprolití v Afghánistánu skončila,“ řekl Achund.

Afghánské hnutí odporu dnes vyzvalo mezinárodní společenství, aby neuznalo novou vládu, jejíž složení Tálibán oznámil v úterý. Radikální hnutí původně slíbilo vytvořit kabinet za účasti mnoha stran, v nové vládě jsou ale výhradně jeho členové, jmenovány nebyly žádné ženy a zástupců etnických menšin je minimum. Podobu nové afghánské vlády již kritizovaly Spojené státy a další západní země.

  Pobaltské země vybudují na hranicích s Ruskem a Běloruskem obrannou linii

Zdroj: https://eurozpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com