Vojtěch odmítl další zavírání. Svrčinová ale zmínila obchody v režimu výdejen

seznamzpravy.cz

Počty nově nakažených koronavirem v posledních dnech stoupají. Vláda s dalším plošným uzavíráním provozů a škol podle Adama Vojtěcha (za ANO) nepočítá. Hlavní hygienička ale před poslanci hovořila o obchodech v režimu výdejen.

V úterý laboratoře odhalily 588 lidí nakažených koronavirem. Víc pozitivních testů hlásily naposledy ve druhé půlce května. Podle šéfa zdravotnictví Adama Vojtěcha se ale se zvýšením počtu případů počítalo a situace je od té loňské odlišná. Jako hranici rizika označil 50 hospitalizovaných denně.

„Jdeme do jiné situace, a to je důvod, proč nejsme tak razantní v opatřeních jako minulý rok. Imunita společnosti – zejména očkováním – je na jiné úrovni. Čísla budou stoupat, s tím musíme počítat, ale automaticky to neznamená, že by musely stoupat i počty těžkých případů. Když se podíváte na data ve srovnání s loňským rokem, tak je počet hospitalizovaných až čtyřikrát menší než loni,“ uvedl ministr ve středu po jednání sněmovního zdravotnického výboru.

Jeho slova potvrzují data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Z nich také vyplývá, že se nákaza výrazněji nešíří v seniorní populaci. Víc než polovina případů připadá na věkovou skupinu 20 až 59 let. Skoro 40 procent případů potom tvoří mladí do 19 let. Jak dokládají čísla statistiků, až 85 procent hospitalizovaných tvoří lidé neočkovaní proti covidu-19.

Podle ministra Vojtěcha se epidemie nevyvíjí rizikovými scénáři, ani v nich ale nepočítá s opětovným uzavíráním společenského a ekonomického života.

„Nepředpokládáme opatření typu lockdownu. Opatření v těch nejhorších variantách budou režimová – plošnější nošení ochrany dýchacích cest, plošnější vyžadování dokladu OTN (dokladu o očkování, testu či prodělaném covidu-19, pozn. red.), možná nějaké omezení hromadných akcí v tom horším scénáři. Ale určitě ne uzavírání provozoven, obchodů a tak dále. To jsem řekl, tak to platí a nezmění se to,“ uvedl před novináři ministr.

O nich při jednání výboru mluvila i hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Případná budoucí protiepidemická opatření podle ní budou i při týdenním počtu nových onemocnění covidem-19 nad 100 případů na 100 tisíc obyvatel hlavně organizační a režimová.

„Pro hodnocení používáme několik parametrů. Jedním z nich je počet případů, dalším počet hospitalizovaných nebo počet nemocných nad 65 let. Nepočítáme se zavíráním žádných provozů, spíše se změnou režimu na click and collect (klikni a vyzvedni, pozn. red.). Nepředpokládáme uzavírání škol a školských zařízení. Opatření skutečně budou jen organizačně-režimová,“ uvedla Svrčinová.

Co bude dál?

Před rokem přibylo 7. září podobné množství případů jako letos, v dalších dnech pak počty stoupaly nad tisíc, ve druhé půlce října nad deset tisíc. Maximem při loňské podzimní vlně bylo na začátku listopadu přes 15 700 potvrzených případů za den.

Podle odborníků je ale nyní Česko v jiné situaci. Více než 5,8 milionu lidí je plně očkováno, přibližně 1,7 milionu zároveň podle oficiálních statistik nákazu prodělalo. Toto číslo přitom může být ve skutečnosti ještě vyšší.

„Máme připravené tři scénáře vývoje s tím, že zatím to bohužel jde přesně podle scénáře realistického, a nikoliv podle toho nejvíce optimistického. Dnešní nárůst 588 je takový úterní vrchol týdne, vždy se to bude vlnit. Ale potenciál dostat se na podzim nad tisíc v tuto chvíli epidemie v populaci ještě má,“ upozornil šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com