Ministři obrany Francie a Ruska se shodli na významu návštěvy MAAE v Záporoží

novinky.cz

Ministři obrany Francie Sébastien Lecornu a Ruska Sergej Šojgu se dnes v telefonátu shodli na důležitosti návštěvy inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině. S odkazem na prohlášení Moskvy o tom informovala agentura RIA Novosti. Šéf MAAE Raphael Grosssi dnes v rozhovoru s France24 uvedl, že dohoda o inspekci by mohla přijít v řádu dní.

Největší evropskou jadernou elektrárnu obsadila ruská vojska na začátku března, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu. O chod zařízení se na ruskými okupačními silami ovládaném území nadále starají Ukrajinci. Záporoží je nedaleko bojové linie a okolí elektrárny bylo opakovaně cílem ostřelování, což budí obavy z možné jaderné katastrofy. Moskva a Kyjev se vzájemně viní z odpovědnosti za útoky na elektrárnu.

„Jsme velmi, velmi blízko,“ dohodě o inspekci, uvedl Grosssi v rozhovoru se stanicí France24. Návštěva by podle něj mohla přijít v řádu dnů a nikoliv až týdnů.

O nezbytnosti inspekce MAAE v Záporoží podle Grossiho panuje všeobecná shoda, je to ale velmi komplexní operace, která si žádá přípravy. Před cestou je třeba vyřešit i ryze praktické problémy, například jak se do elektrárny, která je ve válečné zóně, bezpečně dostat nebo jak projet přes sporná území, uvedl Grossi. Vedle starosti o fyzickou bezpečnost je nezbytná také dohoda o tom, co přesně budou inspektoři na místě dělat, dodal. Zmínil rovněž své dvě předchozí návštěvy Ukrajiny, které ho zavedly do Černobylu a na jih země.

O tématu minulý týden jednali po telefonu ruský prezident Vladimir Putin s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Dnes se Macron v Paříži setkal s šéfem MAAE Grossim, Elysejský palác ale o setkání nezveřejnil žádné informace.

Ukrajina i Rusko podle Reuters daly už dříve najevo, že chtějí, aby Záporožskou jadernou elektrárnu navštívili inspektoři MAAE, Grossi prohlásil, že je připraven takovou misi vést. OSN uvedlo, že může cestě poskytnout logistickou a bezpečnostní podporu.

  Tisíce lidí vyšly do ulic po ohlášení odchodu policejního šéfa v Tel Avivu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com