ABC News: Americký balíček pro Ukrajinu by mohl obsahovat střely ATACMS

Příští balíček americké vojenské pomoci pro Ukrajinu by mohl zahrnovat balistické střely ATACMS, které mají dolet až 300 kilometrů. S odkazem na dva zdroje v administrativě prezidenta Joe Bidena o tom informoval americký zpravodajský server ABC News. Zdroje ale upozorňují, že obsah zbraňového balíčku se ještě může změnit a rakety mohou na Ukrajinu dorazit až za několik měsíců.

Jeden z amerických úředníků řekl, že ATACMS se „blíží“ k Ukrajině. Zároveň ovšem dodal, že plány na poskytnutí vojenské pomoci se mohou před oficiálním oznámením ještě upravit. Jiný činitel tvrdí, že rozhodnutí poskytnout rakety je již „na stole“.

Balistické střely ATACMS mají v závislosti na verzi dolet až 300 kilometrů. To je podle ABC News čtyřikrát víc, než dosah střel, které USA dosud Ukrajině poskytovaly na obranu před ruskou agresí. Kyjev o tyto střely Američany opakovaně žádal, Washington to ale dosud odmítal. Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan letos v létě uvedl, že finální rozhodnutí o střelách ATACMS bude přímo na Bidenovi.

Francie letos v červenci potvrdila, že Ukrajincům poskytne dalekonosné rakety s plochou dráhou letu SCALP. To je francouzské označení pro rakety Storm Shadow s dosahem přes 250 kilometrů, které už ukrajinská armáda obdržela od Británie a používá je. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle Reuters tehdy avizovanou dodávku označil za chybu, která bude mít pro Ukrajinu následky.

ČTK

  V Budapešti demonstranti žádali rezignaci Orbána kvůli nahrávce o krytí korupce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com