Putin na jednání s Erdoganem kritizoval nasazení bezpilotních letounů ukrajinskou armádou

Ruský prezident Vladimir Putin v pátečním telefonickém rozhovoru se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem kritizoval počínání ukrajinské armády, která nasadila Ankarou dodané bezpilotní letouny proti proruským separatistům v Donbasu. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na prohlášení Kremlu.

Ruský prezident v souvislosti s používáním tureckých bojových dronů Ukrajinou kritizoval „destruktivní politiku“ Kyjeva, jejímž cílem je podle něj „podkopat minské dohody“ z roku 2015. Dohody měly ukončit konflikt na východě Ukrajiny, jejich politická část však nebyla nikdy uvedena do praxe.

Putin v rozhovoru zopakoval požadavek, aby Ukrajina „upustila od všech pokusů o použití síly v Donbasu“. Učinil tak v době zvýšeného napětí mezi Moskvou a Kyjevem, který podle ruských představitelů připravuje ofenzívu proti separatistům na východě země.

Ukrajina to odmítá, a naopak viní Rusko, že u hranic shromáždilo bezmála 100 tisíc vojáků a že na konci ledna bude připraveno spustit rozsáhlou ofenzívu proti Ukrajině. Kreml existenci takových plánů označuje za nesmysl.

Ukrajinská armáda použila koncem října dron Bayraktar TB2 turecké výroby k zásahu houfnice D-30 proruských povstalců. To podle agentury Agence France-Presse kritizovalo nejen Rusko, ale také Francie a Německo, které jsou zprostředkovateli mírového procesu na východní Ukrajině.

Dálkově řízené drony Bayraktar (česky Vlajkonoš) změnily poměr sil v Náhorním Karabachu a pomohly Ázerbájdžánu k vítězství v loňské válce s Arménií. Nasazeny byly podle dostupných údajů také v bojích v Sýrii a Libyi. Ukrajina uzavřela dohodu o nákupu tureckých dronů na začátku roku 2019.

Ukrajina od ruské anexe Krymu a propuknutí konfliktu se separatisty v Donbasu obviňuje Rusko z agrese a z okupace ukrajinského území. Moskva stále popírá zapojení do konfliktu, který si od jara 2014 vyžádal více než 14 tisíc mrtvých.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Peskov: Rusko hodlá pokračovat v "operaci", nechce zmrazení konfliktu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com