Vojtěch: Vyhláška o povinném očkování vyjde už příští týden

idnes.cz

Už příští týden by měla ve Sbírce zákonů vyjít vyhláška o povinném očkování proti covidu-19 pro vybrané skupiny obyvatel. Novinářům to v pátek řekl ministr Adam Vojtěch. Jeho nástupce Vlastimil Válek s tím nesouhlasí.

Ve vyhlášce jsou uvedeni kromě lidí starších šedesáti let a zdravotníků, policistů či hasičů také strážníci městské policie či jednotky dobrovolných hasičů. Povinnost se bude týkat i mediků. „Ostatní skupiny jsou stejné, jak jsme avizovali,“ uvedl Vojtěch.

Vyhláška začíná platit právě ve chvíli, kdy vyjde ve Sbírce zákonů.

Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) je pouze pro očkování profesních skupin – pokud o něj budou mít zástupci těchto profesí zájem. Povinné očkování pro věkové skupiny je podle Válka nerealizovatelné kvůli omezeným kapacitám očkovacích míst a nevymahatelné.

Mělo by to jít i bez povinnosti

Nesouhlas s povinným očkováním proti covidu-19 pro lidi nad 60 let vyjádřila v pátek i Česká vakcinologická společnost. Naopak povinné očkování pro některé profese podporuje. Na Twitteru to dnes uvedl předseda vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Chlíbek stojí v čele odborné skupiny, jež radí budoucí vládě.

Chlíbek napsal, že vakcinologická společnost očkování seniorů stoprocentně podporuje a každý senior by měl být proti covidu očkován. Zároveň ale podle Chlíbka má mít každý vlastní zodpovědnost za přístup ke zdraví a prevenci. „Ano, bez očkování to nepůjde. Motivace a argumenty pro seniory jsou jasné, mělo by to jít i bez povinnosti, která se těžko bude vymáhat,“ uvedl Chlíbek.

„Naopak zavedení profesního očkování u vybraných skupin považuje (vakcinologická společnost) za nejvýznamnější součást preventivních opatření profesionálů v době pandemie,“ dodal.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes na tiskové konferenci novinářům řekl, že Chlíbkovu vyjádření nerozumí. „Návrh povinného očkování pro lidi nad 60 let vyslovil na radě (vlády pro zdravotní rizika) pan docent Hajdúch. Neprotestoval ani profesor Chlíbek,“ řekl Babiš. Pozastavil se nad tím, že oba jsou členy poradního týmu nové koalice.

  Fiala odmítl Zemanovu kritiku, nevymění žádného kandidáta na ministra

Anticovid tým nastupujících vládních koalic dnes uvedl, že prioritou musí být třetí dávka pro lidi, kteří na ni čekají. „Podporujeme očkování v bezpečnostních složkách, armádě, policii, ale i ve zdravotnictví a sociálních službách. Stanovisko chceme opřít o postoj jejich profesních organizací,“ uvedli.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com