Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na návrh o příměří, informují média

Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na návrh ruských mírových sil v regionu ohledně příměří, které má ukončit boje s Ázerbájdžánem. Informuje o tom stanice BBC na svém ruskojazyčném webu nebo agentura Reuters s odvoláním na informační centrum mezinárodně neuznané separatistické republiky. Prohlášení centra rovněž hovoří o úplném odzbrojení karabašské armády a stažení těžké techniky z Náhorního Karabachu, píše BBC. Ázerbájdžán v horské enklávě zahájil v úterý vojenskou operaci a v útocích podle místních arménských úřadů pokračoval i dnes.

USA a Rusko vyzvaly k zastavení bojů v Náhorním Karabachu

Americká a ruská diplomacie nezávisle na sobě vyzvaly k zastavení bojů v Náhorním Karabachu, kde v úterý Ázerbájdžán zahájil vojenskou operaci. Napsala to dnes agentura Reuters. Francie podle agentury AFP žádá, aby o situaci jednala na mimořádném zasedání Rada bezpečnosti OSN. Ta se má sejít ve čtvrtek místního času.

Podle prohlášení amerického ministerstva zahraničí šéf americké diplomacie Antony Blinken jednal po telefonu s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem a vyzýval ho k zastavení bojů. Podle stejného zdroje Alijev uvedl, že je připraven vojenskou operaci zastavit a začít přípravu jednání s představiteli Náhorního Karabachu. Blinken také hovořil s arménským premiérem Nikolou Pašinjanem, kterému řekl, že „Spojené státy plně podporují suverenitu, nezávislost a územní celistvost Arménie“.

V úterý večer kancelář ázerbájdžánského prezidenta vyzvala „nelegální arménské ozbrojené síly“, aby se vzdaly, jinak bude vojenská operace pokračovat, až do dosažení cíle. Ázerbájdžán tvrdí, že po složení zbraní proarménskými silami je ochoten zahájit jednání s představiteli arménského obyvatelstva Náhorního Karabachu. Jednání se mají uskutečnit mimo spornou oblast.

Dnes brzy ráno se k situaci v Náhorním Karabachu vyjádřilo také ruské ministerstvo zahraničí. „Naléháme na strany konfliktu, aby okamžitě zastavily krveprolití a projevy nepřátelství a aby zamezily civilním ztrátám,“ uvedla diplomacie země, která vede krvavou válku na Ukrajině. Moskva také vyzvala Baku a Jerevan, aby se vrátily k plnění dohody o příměří, kterou uzavřely v roce 2020 za ruského zprostředkování.

  Česko a Sasko podepsaly memorandum o vodíkové spolupráci, chtějí spojit sítě

„Žádáme mimořádné zasedání (RB OSN) vzhledem k závažné odpovědnosti, kterou na sebe bere Ázerbájdžán,“ uvedla francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová. Albánské předsednictví RB OSN podle AFP oznámilo, že zasedání se v New Yorku uskuteční ve čtvrtek odpoledne místního času. Podle Paříže se Ázerbájdžán dopustil „nelegálního“ a „neospravedlnitelného“ útoku. Pro svůj postoj bude Francie hledat mezi členy Rady bezpečnosti co nejširší podporu, je ale otázkou, jak budou hlasovat Čína a Rusko, které patří k pětici stálých členů s právem veta.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com