AP: italské nemocnice jsou znovu pod tlakem kvůli koronaviru

Lékař Luca Cabrini si byl jistý, že se v jeho nemocnici v oblasti lombardských jezer naplní kapacita 300 lůžek rezervovaných pro pacienty s nemocí covid-19. Nyní ale v této nemocnici leží už přes 500 pacientů nakažených koronavirem, píše agentura AP.

Itálie, která na jaře šokovala svět i sebe samu, když byla kvůli počtu pacientů s koronavirem v bohatém regionu na severu zcela přeplněna kapacita nemocnic, znovu čelí systémové krizi. Země tento týden překročila symbolickou hranici jednoho milionu nakažených od začátku epidemie.

„Stále více se přibližujeme k okamžiku, kdy situaci přestaneme zvládat. Nevím, kdy se to stane, ale už nezbývá mnoho času,“ říká Cabrini, který řídí jednotku intenzivní péče v nemocnici Circolo ve městě Varese, nedaleko od švýcarských hranic. Jedná se o největší zdravotnické zařízení v okrese severozápadně od Milána, kde žije zhruba milion obyvatel.

Na jaře nemocnice rozšířila kapacitu své intenzivní péče z 20 na 45 lůžek. Minulý víkend na oddělení leželo 38 pacientů a Cabrini chystá další nová místa, i když, jak říká, „by se toho býval radši vyvaroval“.

I když je situace na italských jednotkách intenzivní péče znovu kritická, není to situace těchto oddělení, která v podzimní vlně epidemie lékaře nejvíce znepokojuje. Neklid vzbuzují infekční a další oddělení mimo intenzivní péči, kde se obvykle léčí mladší pacienti, kteří ale někdy vyžadují dlouhou hospitalizaci.

Svaz italských lékařů tento týden vyzval k zavedení celostátní karantény, aby se předešlo kolapsu zdravotnického systému. Vláda čelí ostřejší kritice než na jaře, kdy zdravotnická krize vyvolala vlnu solidarity.

Ve středu bylo 52 procent lůžek v italských nemocnicích obsazeno pacienty s nemocí covid-19, což je nad varovnou hodnotou 40 procent zavedenou ministerstvem zdravotnictví. V Lombardii byla naplněna kapacita pro pacienty s covidem-19 ze 75 procent, v Piemontu z 92 procent a Jižním Tyrolsku dokonce z 99 procent.

  Americký činitel: Putin neuzavře mír, dokud nebude znát výsledky voleb v USA

Lombardie, která je nejlidnatějším a nejrozvinutějším italským regionem, je znovu ohniskem nákazy. Nemocnice v tomto regionu prochází vnitřní reorganizací, jejímž cílem je vyhnout se přerušení veškeré neakutní péče, jak se stalo při první vlně. Nicméně v Lombardii a sousedícím Piemontu kvůli rozšíření kapacity pro pacienty s covidem zavřela chirurgická, dětská a geriatrická oddělení. A Benátsko se chystá zrušit všechny neakutní zákroky.

„Musíme ale poskytovat alespoň minimální úroveň péče i dalším nemocným,“ říká Cabrini. „Pokud bychom zavřeli pohotovost, tak by milion lidí zůstalo bez urgentní péče. A to nesmíme dopustit.“

Nemocnice se teď snaží najít dostatek vyškolených specialistů, a to hlavně anesteziologů pro jednotky intenzivní péče, a dalších zdravotníků. Jedná se o náhradu za lékaře a zdravotní sestry v karanténě.

Zdravotnické úřady jsou velmi znepokojeny tím, že se nákaza už netýká pouze regionů na severu Itálie ale rozšířila se na jih země. A tam je zdravotnictví méně odolné. Ve čtvrtek italská média zveřejnila šokující video z jedné neapolské nemocnice. Na záběrech je vidět mrtvý muž, který leží na toaletách oddělení pro pacienty s covidem-19.

Na severu Itálie, mezi Milánem a švýcarskými hranicemi, ohnisko epidemie ožilo a oblast tak je po krátké letní pauze znovu zasažena epidemií.

„Představte si vysoké ale úzké cunami, které udeřilo, jako by byla válka, na zdravotnictví v těchto oblastech,“ říká o březnové a dubnové vlně koronaviru, která smrtelně zasáhla okresy Bergamo, Cremona a Lodi, dr. Massimo Puoti, který vede infekční oddělení v největší milánské nemocnici Niguarda. „Nyní zažíváme další vlnu, která se ale od té první liší. Je o něco nižší a výrazně širší, takže existuje riziko, že počty nakažených budou vyšší než v březnu,“ dodává.

Aby se tlak na největší nemocnici v Miláně snížil, úřady na konci října znovu otevřely polní nemocnici na milánském výstavišti. Nemocnice Circolo ve Varese nechala převést méně závažné pacienty s covidem-19 do dalších dvou nemocnicích v oblasti, což při první vlně nebylo nutné. Doktor Cabrini vyzval krajské orgány, aby našly další lůžka. Cílem je zaručit péči také pacientům, kteří trpí jinými nemocemi než je covid-19.

  Rusko oznámilo první přenos viru ptačí chřipky AH5N8 na člověka

„Stále tu jsou lidí, kteří nevěří, že existuje druhá vlna nákazy,“ říká doktor Cabrini. „Já ale vidím, že na pohotovost přichází zástupy lidí. Pokud se nezmění náš přístup a lidé nebudou dostávat péči nejen ve Varese, ale také v Turíně či Miláně, tak zůstaneme přitlačení zády ke zdi.“

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com