Biden a Blinken hovořili o Íránu s představiteli blízkovýchodních zemí

Americký prezident Joe Biden a šéf americké diplomacie Antony Blinken v noci na dnešek telefonicky hovořili o íránském útoku na Izrael s představiteli blízkovýchodních zemí včetně Jordánska, Saúdské Arábie či Egypta. Regionální velitelství amerických ozbrojených sil CENTCOM dnes uvedlo, že o víkendu zneškodnilo více než 80 dronů a nejméně šest balistických raket vypálených k Izraeli z Íránu a Jemenu.

Teherán při útoku v noci ze soboty na neděli vyslal k izraelskému území přes 300 dronů a raket, uvedla dříve izraelská armáda. Na 99 procent z nich se jich při tom podle ní podařilo sestřelit.

Jednalo se o vůbec první útok proti Izraeli vedený přímo z íránského území. Podle Teheránu šlo o odvetu za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku připisovaný Izraeli.

O bezprecedentním íránském útoku spolu v noci dnešek hovořili Biden s jordánským králem Abdalláhem II., napsal list The New York Times s odkazem na Bílý dům. Oba státníci spolu hovořili i o humanitární situaci v Pásmu Gaze, kde proti sobě bojuje izraelská armáda a teroristické hnutí Hamás. Americký prezident i jordánský král se zavázali, že budou usilovat o co nejrychlejší ukončení konfliktu.

Blinken telefonicky při samostatných jednáních hovořil o íránském útoku se svými protějšky z Jordánska, Saúdské Arábie, Egypta a Turecka, napsala agentura Reuters. Zopakoval při nich, že se Spojené státy chtějí vyhnout dalšímu zvýšení napětí v regionu a že budou nadále podporovat izraelskou obranu.

V telefonátu s egyptským ministrem zahraničí Sámím Šukrím se Blinken také zmínil o potřebě navýšit humanitární pomoc Pásmu Gazy, chránit palestinské civilisty a dosáhnout okamžitého příměří, které zajistí propuštění všech zbývajících rukojmí odvlečených do Palestiny při útoku Hamásu na Izrael ze 7. října minulého roku, uvedlo americké ministerstvo zahraničí v sérii prohlášení.

CENTCOM uvedl, že v noci ze soboty na neděli zničil střely a drony vypálené z Íránu a částí Jemenu pod kontrolou povstaleckých Húsíů, a to „včetně balistické rakety na odpalovacím zařízení a sedmi bezpilotních letounů zničených na zemi před jejich vysláním“.

  FSB podezřívá Safronova, že s Voroninem prozradili ruské aktivity v Sýrii

Íránem podporovaní šíitští povstalci Húsíové ovládají velkou část západního Jemenu. Noční íránský útok na Izrael mluvčí Húsíů už dříve označil za legitimní čin a dodal, že také sami povstalci jsou v přímé konfrontaci s Izraelem.

List The Times of Israel (ToI) poznamenal, že americkou armádou zmíněná osmdesátka zneškodněných dronů by znamenala téměř polovinu ze 170 bezpilotních letounů, které podle izraelských ozbrojených sil Írán o víkendu na Izrael vyslal.

„CENTCOM zůstává připraven podpořit obranu Izraele proti těmto nebezpečným akcím Íránu. Budeme nadále spolupracovat se všemi našimi regionálními partnery na zvýšení regionální bezpečnosti,“ napsala americká armáda.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com