Rusové chtějí ovládnout Časiv Jar do 9. května, tvrdí ukrajinský velitel

Ruská armáda má v plánu ovládnout město Časiv Jar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny do 9. května, uvedl na sociálních sítích vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Uvedený den se v Rusku obvykle pořádají pompézní oslavy připomínající vítězství nad nacistickým Německem v roce 1945. Časiv Jar, který leží nedaleko od již ovládnuté Avdijivky, je pod neustálou palbou, upozornil na začátku měsíce starosta města Serhij Čaus.

Časiv Jar je důležitý opěrný bod ukrajinské armády v Doněcké oblasti, podotkl dnes server BBC News v ruskojazyčném vydání. Jeho případné obsazení by ruským jednotkám umožnilo vystupňovat útoky na asi 25 kilometrů vzdálený Kramatorsk, poznamenala dříve agentura AFP. Kramatorsk a nedaleký Slovjansk jsou jedny z posledních velkých měst na Donbasu kontrolovaných Kyjevem.

Také podle dnešního oznámení Syrského jde Rusům o vytvoření podmínek pro další postup směrem na Kramatorsk, stejně jako o získání přístupu ke kanálu Siverskyj Doněc-Donbas.

Rusové ale zatím podle Syrského u města Časiv Jar narážejí na odpor ukrajinských vojáků, kteří se doslova „zakousli do země“. Syrskyj nicméně připustil, že jednotlivým skupinám ruských vojáků, kteří mají početní převahu, se podařilo dostat až do jedné ze čtvrtí na jihovýchodě města, než byli odraženi pomocí dronů a dělostřelectva.

„Hrozba je nadále aktuální vzhledem k tomu, že ruské velení dalo svým vojskům za úkol ovládnout Časiv Jar do 9. května,“ napsal Syrskyj.

Ukrajinští i západní představitelé dlouhodobě tvrdí, že Rusko si potrpí na symbolická data a že se také snaží o významnější úspěchy v bojích na Ukrajině před různými vojenskými oslavami nebo plánovanými vystoupeními prezidenta Vladimira Putina. Na jaře 2022 například média s odvoláním na americké činitele obeznámené s informacemi amerických tajných služeb psala, že se Rusko bude do 9. května snažit ovládnout oblast ukrajinského Donbasu.

  Šojgu: Rusko a Bělorusko v reakci na aktivity NATO posílí svazový stát

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com