Rusko pokračuje ve stahování sil k ukrajinským hranicím, uvedl Kyjev

Ruská armáda pokračuje ve stahování sil k ukrajinským hranicím, uvedl dnes ukrajinský generální štáb ve své situační zprávě k bojům v zemi. Invazní jednotky se podle něj rovněž pokoušejí dosáhnout administrativních hranic ukrajinské Chersonské oblasti a vytvořit tam příznivé podmínky pro ofenzivu na Mykolajiv a Kryvyj Rih. Pokračují v ostřelování a leteckých náletech na Charkov, sdělilo velení ukrajinských ozbrojených sil.

„Velení ozbrojených sil Ruské federace nadále přijímá opatření k posílení úderného potenciálu svých vojsk, aby zvýšilo tempo útočné operace. Do příhraničních oblastí s Ukrajinou přivážejí po železnici zbraně a vojenskou techniku z (ruských) skladů v Západním, Centrálním a Východním vojenském okruhu a Severní flotily,“ tvrdí ukrajinské vojenské velení.

Ruské jednotky podle něj podnikají útoky ve směrech z Izjumu na Barvinkove a na Slovjansk. „Pokračuje posilování útočné skupiny nepřítele – do určitých regionů bylo přesunuto až 300 kusů zbraní a vojenské techniky a asi tisíc vojáků mobilizovaných na dočasně okupovaných územích Doněcké a Luhanské oblasti,“ píše mimo jiné generální štáb.

Na severu Ukrajiny podle něj nepřátelské jednotky ostřelovaly pozice ukrajinských ozbrojených sil z ruské Brjanské oblasti.

Velení ukrajinské armády dále hlásí, že ukrajinští obránci za posledních 24 hodin jen v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země odrazili devět nepřátelských útoků a zničili krom jiného osm tanků, dělostřelecký systém nebo 24 obrněných bojových vozidel. Ukrajinský systém protivzdušné obrany v sobotu zasáhl dva letouny Su-25 a sedm dronů, tvrdí štáb.

Podobná tvrzení bojujících stran nelze nezávisle ověřit. Moskva se dnes ráno k vývojům bojů zatím nevyjádřila.

Rusko podle Londýna usiluje o trvalou kontrolu nad Chersonskou oblastí

Rusko podle Londýna usiluje o dlouhodobou politickou a ekonomickou kontrolu nad jihoukrajinskou Chersonskou oblastí, jejíž převážnou část obsadilo v počáteční fázi své invaze. Uvedlo to dnes ve svém pravidelném hodnocení britské ministerstvo obrany. Podle Moskvy při ostřelování vesnic v Chersonské oblasti ukrajinskými silami zemřeli civilisté a další lidé byli zraněni.

  AstraZeneca po kritice z USA upravila výsledky studie, účinnost snížila na 76 procent

„Od obsazení jihoukrajinského města Chersonu na začátku března se Rusko snaží legitimizovat svou kontrolu nad městem a okolními oblastmi dosazením proruské správy,“ uvedlo britské ministerstvo obrany. „Tato správa v nedávných prohlášeních mimo jiné uvedla, že návrat pod ukrajinskou kontrolu je ‚nemožný‘, a oznámila čtyřměsíční přechod od ukrajinské hřivny na ruský rubl,“ dodalo s tím, že ruský rubl se v Chersonu používá od dnešního dne.

Podle Londýna trvalá kontrola nad Chersonem a jeho dopravními cestami zvýší schopnosti Ruska udržet postup na sever a západ a upevní také jeho kontrolu nad anektovaným poloostrovem Krym.

Ruské ministerstvo obrany dnes podle agentury RIA Novosti uvedlo, že ukrajinské síly ostřelovaly školu, školku a hřbitov v obcích Kyselivka a Šyroka Balka nedaleko Chersonu. Resort neposkytl žádné informace o tom, kolik lidí bylo zabito nebo zraněno, ani kdy k ostřelování došlo. Ukrajina na zprávu zatím nereagovala. Informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Rusko chce podle Kyjeva v Chersonu uspořádat referendum o vzniku nové odštěpenecké republiky po vzoru dvou proruských separatistických útvarů na východě země – Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Na začátku tohoto týdne ruští vojáci podle ukrajinské správy obsadili budovu radnice. V sobotu ukrajinské úřady informovaly, že v Chersonské oblasti nefunguje mobilní síť ani internet.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com