Ukrajinský prezident Zelenskyj jednal ve Vatikánu s papežem Františkem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes odpoledne jednal ve Vatikánu s papežem Františkem. Stalo se tak poprvé od začátku ruské agrese. Rozhovor trval 40 minut, což je podle italské veřejnoprávní televize RAI nadprůměrná délka. František ukrajinskému prezidentovi poděkoval za návštěvu, kterou Zelenskyj označil za velkou poctu.

„Jednání mezi čtyřma očima o míru,“ napsal na twitteru o dnešním setkání papeže a ukrajinského prezidenta blízký Františkův spolupracovník Antonio Spadaro. Papež daroval ukrajinskému prezidentu malou sošku s podobou olivové ratolesti, což je jeden ze symbolů míru. Zelenskyj papežovi předal ikonu Panny Marie namalované na neprůstřelné vestě.

Zelenskyj před jednáním ve Vatikánu mluvil také s italským prezidentem Sergiem Mattarellou a italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Oba italští představitelé vyjádřili Zelenskému a Ukrajině plnou podporu. Meloniová také slíbila ukrajinskému prezidentovi další dodávky zbraní.

Papež František opakovaně kritizuje od začátku ruské agrese válku na Ukrajině a vyzývá ke konci bojů. Ukrajinský národ označil za „mučednický“. Kriticky se však vyjadřoval i k dodávkám zbraní, které Ukrajina dostává od západních států. Papež nedávno oznámil, že Vatikán připravil svou mírovou misi, žádné další detaily však nezveřejnil. František také uvedl, že Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska.

Zelenskyj naposledy jednal s papežem před začátkem ruské invaze. Od konce února roku 2022, kdy začala válka, s papežem jednal po telefonu. Kyjev pozval papeže na návštěvu Ukrajiny. Na konci dubna jednal ve Vatikánu ukrajinský premiér Denis Šmyhal.

ČTK

  Na Ukrajině se lidé loučili se sestrami, které zahynuly v Kramatorsku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com