Ukrajinská protiofenziva má šanci na úspěch, řekl Reuters Petr Pavel

Plánovaná ukrajinská protiofenziva s cílem získat zpět území okupovaná Ruskem má slušnou šanci na úspěch, ale mohla by si vyžádat mnoho obětí, pokud Rusko dobře využije svou připravenou obranu. Řekl to dnes v rozhovoru s agenturou Reuters český prezident Petr Pavel. Zároveň vyzval Evropskou unii a další demokracie k zaujetí jednotného a realistického postoje vůči Číně, protože ani největší unijní země nemohou samy jednat s Pekingem za rovných podmínek.

Ukrajina potřebuje podpořit ve snaze vstoupit do NATO a EU, ale přistupování k těmto organizacím bude dlouhý proces, i když přístupové rozhovory by mohly začít ještě letos, domnívá se hlava českého státu.

Podle Pavla, který byl náčelníkem generálního štábu české armády a v letech 2015 až 2018 také předsedou vojenského výboru NATO, by Ukrajina měla nakonec dostat západní bojové letouny, o něž žádá; nebude ale možné je dodat včas už pro nadcházející ofenzivu. Jsou vyšší priority, jako dodávky munice, zdůraznil.

„Určitě je velká naděje, že ukrajinská protiofenziva bude úspěšná, protože Ukrajina je motivovaná, dobře připravená, její vojáci jsou zkušení a jistě se nebudou potýkat s takovými nedostatky jako ruská armáda,“ řekl Pavel. Ruská armáda má podle něj vážné problémy v logistice a morálce, ale zhroucení její obrany se nedá očekávat.

„Rusko mělo čas připravit poměrně vysoce kvalitní a důkladnou obranu na některých liniích, což bude, pokud ji efektivně použijí, stát Ukrajinu velké oběti,“ varoval Pavel. Podle něj není možné říci, jak velké území Ukrajinci dokážou získat zpět, protože jsou otevřené různé scénáře.

„Věci nejdou vždy podle přání a plánů, ale já se domnívám, že šance na výrazný ukrajinský úspěch je opravdu vysoká,“ řekl český prezident. Odmítl však spekulovat, kdy by protiofenziva mohla začít. Nedávné ukrajinské útoky na ruskou infrastrukturu a místa soustředění vojáků jsou však podle něj známkami příprav.

  Valorizace penzí by se mohla od příštího roku změnit, Jurečka navrhne úpravu

Pavel se v rozhovoru vyjádřil také ke vztahům Západu k Číně, zatímco EU se snaží sladit názory svých 27 členských států v této záležitosti. Čínské kroky během války na Ukrajině podle Pavla ukázaly, že Peking není konstruktivní hráč. Evropské země kritizovaly Peking za to, že odmítá označit ruskou válku na Ukrajině za invazi nebo vyzvat Rusko ke stažení vojáků.

„Vidíme, že čínské strategické cíle opravdu nejsou slučitelné s těmi našimi, že hodnoty, na nichž stojí čínská společnost, nejsou a nebudou našimi hodnotami,“ prohlásil Pavel. „A pokud máme mít vyvážené vztahy s Čínou, musíme pokud možno postupovat jednotně, ne jen uvnitř EU nebo Evropy, ale se všemi demokratickými zeměmi světa,“ vyzval český prezident.

I když země jako Německo nebo Francie se snaží udržet a posilovat dvoustranné vztahy s Čínou, pouze k jednotné EU může Peking přistupovat jako k rovnému partnerovi, citovala agentura Reuters českého prezidenta. „Čína je zjevně ráda za jakékoli bilaterální setkání, za jakoukoli šanci rozštěpit evropské země nebo odštěpit Evropu od Spojených států, a proto je důležité zdůraznit, že ve svých vztazích s Čínou můžeme uspět pouze jednotní,“ prohlásil Pavel.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com