Němečtí farmáři protestovali proti škrtům; zablokovali i přechody s ČR

Němečtí farmáři dnes na protest proti chystaným vládním škrtům v zemědělství zablokovali silnice a dálnice po celé zemi. Rozsáhlé akce, ve kterých chtějí pokračovat po celý týden, narušili dopravu s Českem, zablokovány byly mimo jiné přechody Strážný do Bavorska a Boží Dar a Vejprty do Saska. Za farmáře se postavili konzervativní zemští premiéři, mimo jiné saský ministerský předseda Michael Kretschmer. Protesty německých zemědělců podpořila také Agrární komora České republiky. Vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck ve videu na sociální síti X prohlásil, že je potřeba otevřít debatu o změnách v zemědělství. Agrární komora ČR vyjádřila německým zemědělcům podporu.

Protesty v Německu dolehly i na české řidiče a pendlery. S komplikacemi museli počítat mimo jiné na dálnici, která spojuje Prahu s Drážďany. Velké blokády byly v okolí Drážďan, kde zemědělci zatarasili dálniční nájezdy. Traktory a další zemědělskou technikou blokovali farmáři rovněž dálnice z Drážďan do Saské Kamenice a Lipska.

V bavorském Freyungu se brzy ráno zemědělci pomalou jízdou vydali k hraničnímu přechodu Philippsreut/Strážný. Na české straně ve směru do Německa se už ráno vytvořila zhruba kilometrová kolona kamionů, která se dopoledne postupně rozjela. Na sasko-českém pomezí byly největší problémy na Božím Daru a ve Vejprtech, kde česká policie odkláněla dopravu.

Blokády postihly celou zemi. Problémy se nevyhnuly ani Berlínu, kde se na cestu do centra města vydalo několik stovek traktorů. V hlavním městě se k zemědělcům přidali také řidiči nákladních vozů, kteří zablokovali hlavní tah u Braniborské brány v centru metropole. Problémy byly i na dálničním okruhu Berlína, který na některých úsecích zemědělci zablokovali pomalou jízdou.

V Mnichově podle policie nasadili zemědělci do protestů asi 5500 traktorů. Na dálnici u Mohuče v Porýní-Falci se kvůli pomalé jízdě traktorů vytvořila asi dvacetikilometrová kolona. Magazín Focus na svém webu uvedl, že farmáři na některých místech v zemi vysypali před kancelářemi vládní sociální demokracie (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) hnůj.

  V Kolumbii se po 40 dnech našly čtyři děti ztracené po pádu letadla v džungli

Demonstrace, které byly většinou poklidné, doprovázelo několik incidentů s nervózními řidiči. Zřejmě nejvážnější se stal ve Friesoythe v Dolním Sasku, kde jeden z řidičů objížděl blokádu po chodníku. Zde ale najel na demonstranta, kterého vážně zranil. Řidič ujel, později ho ale policie zadržela.

Šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied, který se dnes zúčastnil jednání bavorské vládní Křesťansko-sociální unie (CSU), na tiskové konferenci prohlásil, že vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze ohrožuje budoucnost farmářských rodin. „Daňové zatížení nelze ustát, proto jsme dnes vyrazili do ulic,“ řekl. Poznamenal, že úsporná opatření vlády budou pro zemědělce znamenat zátěž ve výši jedné miliardy eur (24,5 miliardy Kč).

Rukwied v polovině prosince varoval vládu, že pokud neodvolá chystané škrty, rozpoutají farmáři od ledna takové protesty, jaké Německo ještě nezažilo. Kabinet jim před týdnem vyšel vstříc a oznámil, že zemědělská vozidla budou nadále osvobozena od daně a že daňové zvýhodnění dieselu pro zemědělské stroje bude rušit postupně. DBV požaduje odvolání všech úsporných návrhů. To vláda ale odmítla a dnes schválila úsporný balíček, který letos a v roce 2025 dotaci na diesel výrazně sníží a v roce 2026 zcela zruší.

Saský premiér Kretschmer z Křesťanskodemokratické unie (CDU), která je na celostátní úrovni v opozici, v dnešním rozhovoru s veřejnoprávním rozhlasem Deutschlandfunk postoj Scholzovy vládní koalice kritizoval. Vláda si podle něj dělá, co chce, a nemá žádné pochopení pro rostoucí nespokojenost nejen zemědělců, ale také dalších skupin obyvatel. Scholze Kretschmer vyzval k dialogu se zemědělci.

Také konzervativní premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst prohlásil, že protesty chápe, protože zemědělci jsou pod obrovským ekonomickým tlakem. Alexander Dobrindt, který je šéfem poslanců bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU), což je sesterská organizace celoněmecké CDU, dnes zemědělce rovněž podpořil. Zároveň vyzval k novým volbám.

  Zelenskyj mluvil s premiérem Fialou o konkrétní pomoci Ukrajině

Média, analytici i politici předem varovali, že protesty budou chtít zneužít pravicoví radikálové. Podobně se vyjádřili i představitelé tajných služeb, mimo jiné šéf durynského úřadu pro ochranu ústavy, který plní funkci regionální civilní kontrarozvědky. Svaz DBV se od extremistů distancoval a organizátoři demonstrací v regionech uvedli, že radikály mezi sebe nepustí.

I tak se ale radikálové na některých místech k protestům připojili. Příkladem byla velká demonstrace v centru Drážďan, kde se prosadilo krajně pravicové uskupení Freie Sachsen. Řečníci kritizovali covidovou a migrační politiku a hrozili tribunály pro zrádce.

Agrární komora i odbory podpořily protesty německých zemědělců

Agrární komora ČR vyjádřila podporu německým zemědělcům, jejichž protest dnes zablokoval hraniční přechody s ČR. Protestují kvůli plánům německé vlády na škrty v zemědělské politice. Komora to dnes uvedla v tiskové zprávě, podle které protesty zvažují i čeští zemědělci. Situaci ve středu projedná prezidium Agrární komory. Protest podpořil také Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy (OSPZV-ASO ČR), který je součástí Asociace samostatných odborů (ASO). Odboráři to uvedli v prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Němečtí zemědělci dnes blokovali některé dálniční nájezdy a silnice. Velkou blokádu uspořádali zemědělci podle deníku Passauer Neue Presse v bavorské obci Philippsreut na hranicích s Českou republikou, hraniční přechod Strážný tak byl dopoledne do Německa neprůjezdný. Zablokovali i krušnohorské hraniční přechody se Saskem Boží Dar a Vejprty.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal uvedl, že němečtí zemědělci se potýkají s podobnými problémy jako ti čeští. „Čelí škrtům v dotačních podporách pro tento náročný obor, rostoucím nákladům na energie, které prodražují výrobu potravin, zatímco jejich příjmy klesají, a zároveň levným dovozům zahraniční produkce a mnoha dalším potížím,“ řekl. Podle Doležala je společným cílem českých i německých zemědělců spravedlivé prostředí pro fungování zemědělství a nelze na něj klást stále nové požadavky a omezení. Komora uvedla například povinnost nechávat část půdy ležet ladem.

  Viděli jste nějakého Evropana, který by chtěl emigrovat do Ruska? ptal se Zelenskyj

Podle předsedy ASO Bohumíra Dufka je situace v Česku pro zemědělce stejně složitá jako v Německu a nedaří se získat podporu vlády ve snaze zastavit ekonomický propad firem. „Nebude-li dosaženo zlepšení postavení zemědělců v českých podmínkách, může dojít k podobným protestům jako v Německu,“ uvedl v prohlášení odborů.

Dufek také uvedl, že odboráři jsou znepokojení prohlášeními, které mluví o snižování cen potravin. „Není to pravda, obchodní řetězce se nechovají eticky k občanům České republiky, protože je to veliký oligopol, který se nebojí diktovat podmínky jak české vládě, tak celému potravinovému řetězci,“ uvedl.

Agrární komora poukázala na to, že českým pěstitelům a chovatelům klesají výkupní ceny jejich produkce. U základních polních plodin, jako jsou například obiloviny, se podle ní farmáři dostávají na hranici rentability. Cena potravinářské pšenice od loňských letních měsíců klesá a podle posledních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla v listopadu v průměru za tunu 5143 Kč. Cena se tak dostala na úroveň roku 2021, kdy byla za celý rok v průměru 5023 Kč. Cena zemědělských komodit prudce rostla v roce 2022 po vypuknutí války na Ukrajině, kdy se dostala i na více než 8000 Kč za tunu.

ČSÚ v posledním odhadu uvedl, že takzvaný podnikatelský důchod ze zemědělské činnosti za rok 2023 meziročně klesne o 37,5 procenta na 16 miliard Kč. Hodnota zemědělské produkce z rostlinné výroby za rok 2023 by podle odhadu mohla klesnout o téměř 19 procent.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com