Průmysl i stavebnictví v listopadu klesly, zahraničnímu obchodu se dařilo

Český průmysl loni v listopadu meziročně klesl o 2,7 procenta, přičemž zhoršení zaznamenala většina jeho odvětví. Ještě výrazněji ztrácelo stavebnictví, které se potýkalo i s nepřízní počasí. Dařilo se naopak zahraničnímu obchodu, jehož bilance v předposledním měsíci loňského roku dosáhla zatím nejvyšší hodnoty za rok 2023. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle analytiků pomohl obchodu zejména vývoz aut.

Průmyslová výroba v Česku se loni v listopadu vrátila k poklesu. „Mírný růst ve výrobě motorových vozidel a některých navazujících oborech nezvládl vykompenzovat pokles většiny odvětví, zejména výroby strojů a ostatních nekovových minerálních výrobků,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Ve srovnání se říjnem byla průmyslová produkce nižší o 1,4 procenta.

Hodnota nových zakázek pro český průmysl v listopadu meziročně vzrostla o 0,2 procenta. „Bylo to zejména díky výrobě motorových vozidel a elektrických zařízení a také uzavření dalších dlouhodobých objednávek na ostatní dopravní prostředky, například kolejová vozidla,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doleželová. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 0,8 procenta, naopak u tuzemských zakázek statistici zaznamenali pokles 0,9 procenta.

Pokles v listopadu zaznamenalo také české stavebnictví. Jeho produkce zrychlila meziroční pokles na 6,5 procenta z říjnových 0,9 procenta. Výroba v pozemním stavitelství, což jsou stavby budov, se oproti stejnému období předchozího roku snížila o 7,7 procenta. Inženýrské stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně kleslo o 3,9 procenta.

„Pokles produkce zčásti ovlivnilo počasí, byl zaznamenán nejvyšší listopadový úhrn srážek od roku 1961,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. V meziměsíčním srovnání zaznamenalo stavebnictví pokles o 3,8 procenta.

Pozitivní výsledek vykázal v listopadu zahraniční obchod ČR. Skončil přebytkem 30,8 miliardy Kč, což byl meziročně o 57,2 miliardy korun lepší výsledek. Vývoz klesl o 2,6 procenta na 403,6 miliardy Kč a dovoz o 15,4 procenta na 372,8 miliardy korun.

  Koruna oslabila vůči euru a k dolaru lehce posílila, pražská burza klesla

Zahraniční obchod ČR byl v přebytku hlavně díky exportu motorových vozidel, shodli se analytici oslovení ČTK. Zčásti se podle nich ale jednalo o odloženou poptávku z doby, kdy se segment potýkal s nedostatkem čipů, a v následujících měsících objednávky klesnou.

Vedle přebytku s motorovými vozidly obchodní bilanci Česka v listopadu pozitivně ovlivnil také nižší schodek s ropou a zemním plynem.

„Podobně jako v předchozích měsících se na nižším dovozu plynu podílel jak meziroční pokles ceny, asi o 42 procent, tak pokles dovezeného množství o 36 procent. Ropy včetně produktů se dovezlo méně zhruba o devět procent při cenách nižších o osm procent,“ uvedl ekonom UniCredit Bank Jiří Pour.

K vyššímu přebytku zahraničního obchodu podle Poura přispěl i nižší dovoz strojů a zařízení. Naopak negativně se projevil pokles vývozu elektřiny, doplnil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com