Vrchní velitel vyzval Švédy, aby se připravovali na válku. Rusko se může vydat i jinými směry, varoval

Vrchní velitel švédských ozbrojených sil Michael Bydén vyzval občany, aby se připravovali na válku. „Myslím, že byste si měli položit ty nejjednodušší základní otázky. Pokud se to, co se dnes děje na Ukrajině, stane zítra i tady, budu připraven?“ uvedl pro televizi SVT.

Zdůraznil, že země se nachází v nejhorší bezpečnostní situaci od druhé světové války a že hrozbu představuje Rusko. To podle něj nepřestává investovat do rozsáhlé války a nedá se vyloučit, že se vydá i jinými směry. „To znamená, že se musíme připravit na všech úrovních, v celé společnosti.“ Podle něj je potřeba zajistit, aby společnost fungovala co nejnormálněji i ve velmi nenormální době. „Pak budeme moci odolat.“

Investice do posílení obrany jsou v posledních letech pro Švédsko prioritou. Nově vláda oznámila, že v rámci přezbrojení a podpory Ukrajiny chce během několika let ztrojnásobit výrobu munice, konkrétně dělostřeleckých granátů ráže 155 mm. „Naše kapacita je dnes výrazně vyšší, než byla před několika lety. Současně je Švédsko – stále – na prahu NATO. Čím dříve se staneme plnoprávnými členy, tím lépe,“ řekl Bydén.

Jako člen NATO chce Švédsko příští rok poslat 800 vojáků do Lotyšska, aby střežili hranice země v rámci spojeneckých pohotovostních sil, které mají odradit Rusko od útoku. Na konferenci Společnost a obrana to oznámil premiér Ulf Kristersson.

Ministr civilní obrany Carl-Oskar Bohlin na stejné akci uvedl, že v této naléhavé situaci musejí všichni Švédové jednat tak, aby zvýšili odolnost země. Přezbrojování civilní obrany podle něj neprobíhá dostatečně rychle.

V rámci posilování obrany země v budoucnu budou muset nedobrovolně narukovat tisíce mladých Švédů, uvedla televize SVT. Ministr obrany Pål Jonson nevyloučil, že by se také mohla zvednout věková hranice 47 let pro ukončení branné povinnosti. Ta byla pro muže i ženy v zemi obnovena v roce 2017.

  FSB podezřívá Safronova, že s Voroninem prozradili ruské aktivity v Sýrii

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com