Jurečka: Vedení koalice dostane návrh reformy dávek, platit má od r. 2025

Vedení vládní koalice dostane v příštích týdnech návrh reformy dávek. Systém by se měl zjednodušit. Podpora by měla motivovat k práci, za aktivitu by byla vyšší. Změny by měly začít platit příští rok. Novinářům to dnes řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle materiálu, který ČTK získala, se ministerstvo práce chystá spojit příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a dětské přídavky do jedné dávky. Kvůli nároku na pomoc od státu by se měl vedle příjmu žadatelů víc posuzovat i jejich majetek. Podmínkou pro získání peněz má být práce či její hledání.

„Pro nás je reforma dávkového systému stejně klíčová věc jako důchodová reforma. Systém nebyl nikdy revidován, jen byl doplňován o případné dávky… Intenzivně na tom (na změnách) pracujeme. V řádu příštích několika týdnů s tím chci seznámit vrcholné představitele koalice,“ uvedl Jurečka.

Podle něj k reformě přispěje digitalizace. Díky propojení dat z různých institucí a elektronickému zpracování se má zjednodušit situace lidem, úřadům práce i státu, řekl ministr. „Nastavíme i kroky motivačního charakteru. Člověka, který bude chtít se svou situací něco dělat, jsme schopni v systému bonifikovat a motivovat. Když se bude snažit, víc ho podpoříme,“ dodal šéf resortu. Podotkl, že nastavení bude sice motivační, ale „v některých momentech důslednější a přísnější“. Odstranit se mají i takzvané „body zlomu“, kdy lidé přicházejí o podporu při překročení stanovených hranic příjmu o korunu.

Návrh zákonné úpravy po vedení koalice dostane k projednání vláda, po ní Parlament a poté k podpisu prezident. Podle Jurečky by se měl legislativní proces dokončit letos, norma by pak byla účinná od ledna 2025. Počítá se s přechodným období pro ukončení dosavadního a zavedení nového systému, podotkl ministr.

Ministerstvo práce plánuje spojit dvě chudinské a dvě běžné dávky. Pro lidi v hmotné nouzi je teď příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Posuzuje se příjem a majetek žadatele i ostatních členů domácnosti. Mezi běžné dávky státní sociální podpory pak patří dětské přídavky pro rodiny a příspěvek na bydlení.

  ČEZ může vyplatit plnou dividendu bez zvláštních opatření, uvedlo vedení firmy

Nová dávka by se měla podle resortního materiálu skládat ze čtyř částek, a to na základní životní potřeby, na náklady na bydlení, na děti a z bonusu za pracovní aktivitu. Upravit se mají pravidla pro nárok na pomoc i pro výpočet její výše. Podpora by se měla lišit pro domácnosti s příjmem do 1,3násobku životního minima a nad něj.

Na peníze na děti by měly dosáhnout rodiny s příjmem do čtyřnásobku životního minima místo nynějšího 3,4násobku. Domácnosti s příjmem do 1,3násobku minima by mohly na dítě pobírat 500 korun, s příjmem mezi 1,3 a dvojnásobkem minima 1500 korun a u příjmu mezi dvojnásobkem a čtyřnásobkem minima by se podpora zas snižovala. Pracovní bonus u chudých s příjmem do 1,3násobku minima by měl činit dvě pětiny jejich výdělku, u ostatních by se postupně snižoval. Pomoc na bydlení by měla být dál pro lidi, kteří za ně vydávají přes 30 procent příjmu. Ten by se jim ale započítával jen do 2,5násobku životního minima, nad tuto hranici by se z něj bralo v potaz jen pět procent.

Experti na sociální problematiku před represemi a snižováním dostupnosti pomoci varují. Odmítají názor, že by se podpora masivně zneužívala.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com