Koruna dnes potřetí v řadě oslabila k euru i dolaru

Česká měna dnes potřetí v řadě oslabila k oběma hlavním světovým měnám. K dnešním 17:00 si proti předchozímu závěru pohoršila k euru o sedm haléřů na 26,48 Kč/EUR a k dolaru o 14 haléřů na 22,45 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Koruna je tak nyní k euru i dolaru nejslabší od konce července. Pražská burza opět mírně vzrostla. Index PX stoupl o 0,1 pct na 902,62 bodu. Růst akcií Erste a Komerční banky působil proti poklesu ČEZ a Monety.

Koruna si v srpnu polepšila na nejsilnější hodnoty k euru od poloviny letošního března, kdy byl vyhlášen nouzový stav kvůli šíření koronaviru. K dolaru dokonce česká měna v srpnu zpevnila na nejsilnější úroveň od roku 2018. Následně ale koruna na přelomu srpna a září část růstu smazala. Jen od neděle 30. srpna do dneška oslabila podle údajů Patria Online k euru o skoro čtyři desítky haléřů a k dolaru o více než půl koruny.

Pražská burza vykázala druhý mírný růst za sebou. Index PX dnes stoupl o desetinu procenta na 902,62 bodu. Růst akcií Erste Bank a Komerční banky působil proti poklesu cenných papírů energetické firmy ČEZ a Monety Money Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Ve čtvrtek index PX stoupl o 0,03 procenta, ve třech předchozích dnech klesal. „Pohyby indexu v tomto týdnu byly mírné a celková změna indexu PX je minus 0,6 procenta,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

Akcie Erste Bank si dnes polepšily o 1,95 procenta na 543,40 koruny, Komerční bance vzrostly o 0,77 procenta na 526 korun. Cenné papíry telekomunikační firmy O2 zdražily o 0,23 procenta na 221 korun.

Dolů naopak burzu tlačily akcie dodavatele antivirových programů Avast nebo ČEZ, podotkl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Cenné papíry ČEZ dnes ztratily 0,67 procenta na 447 korun, Avastu zlevnily o 1,17 procenta na 161 korun. Akcie Monety klesly o 0,72 procenta na 54,90 koruny.

  Síkela: Zásobníky plynu v ČR jsou plné z 90 pct i bez dodávek z Ruska

Kurz české měny:

Předchozí závěrDnes kolem 17:00
Kč/EUR26,4126,48
Kč/USD22,3122,45

Zdroj: Patria Online

Akcie na pražské burze během týdne oslabily o 0,6 procenta

Akcie na pražské burze během uplynulého týdne oslabily, index PX klesl o 0,6 procenta na 902,6 bodu. Vyplývá to z výsledků pražské burzy. Největší pokles postihl akcie Komerční banky, naopak největší růst zaznamenaly akcie mediální skupiny CME. Předchozí týden akcie stouply o 1,3 procenta.

„Zahájení školního roku přineslo nečekanou prodejní vlnu na zámořských technologických akciích, které byly od počátku pandemie miláčky trhu. Právě tato prodejní vlna znamenala ústup z rekordních hodnot zámořských akciových indexů. Domácí index PX se držel evropského vývoje,“ uvedl analytik J&T Banky Petr Sklenář.

Největší růst v minulém týdnu zaznamenaly akcie CME, které posílily o 5,8 procenta na 97,4 Kč. PPF oznámila, že odeslala k Evropské komisi dokumenty nutné pro finální schválení převzetí CME. Akvizice tak pokračuje podle plánu. Dokončení transakce je plánováno na konec října.

Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Komerční banka se ztrátou 3,3 procenta na 526 Kč. Akcie byla bez jakýchkoliv zpráv a podléhala rozkolísanosti posledních dní, která panuje v celém evropském finančním sektoru. Rozhodně podle Sklenáře nepomáhá rostoucí počet nakažených covid-19, který může být vnímán jako riziko pro oživování ekonomiky.

Příští týden bude v zámoří zkrácen o pondělní svátek, což přinese snížený objem na celý trh. „Celkově jsme více ostražití kvůli probíhajícím výprodejů technologický akcií, které vzhledem k vysokým ‚valuacím‘ mohou dále pokračovat. Pokud by se toto potvrdilo, tak by byl celý trh pod tlakem,“ uzavřel analytik.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com