Ukrajina má dost polovičatých řešení a chce slyšet, že patří k EU, řekl Kuleba

Ukrajina už má dost polovičatých řešení své situace a „speciálních“ modelů přístupu k Evropské unii, oznámil dnes šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Po setkání s francouzskou ministryní zahraničí Catherine Colonnaovou, která navštívila Kyjev, vyzval k jasnému ujištění, že Ukrajina patří k EU. Kuleba zároveň vyjádřil pochyby nad víkendovým vyjádřením ruského prezidenta Vladimira Putina, že je připraven s Kyjevem opět vyjednávat.

„Dobře víte, že všichni Ukrajinci už mají dost polovičatých řešení, speciálního přístupu a separátních modelů, které neustále vymýšlí některé evropské metropole. Nepotřebujeme žádné speciální řešení. Nepotřebuje žádný samostatný model. Potřebujeme jasné právní zakotvení, že Ukrajina je součástí evropského integračního procesu,“ uvedl Kuleba, podle kterého by takovým zakotvením byl zisk statusu kandidátské země EU.

Kyjev požádal o členství v EU krátce poté, co 24. února na Ukrajinu zaútočila ruská vojska. Žádost nyní zkoumá Evropská komise, odpovědět chce Ukrajině v červnu. Pokud získá Ukrajina kladné hodnocení a souhlas všech členských států bloku, získá postavení kandidátské země. Poté následují vyjednávací rozhovory, které běžně trvají několik let. O konečném začlenění do bloku pak znovu musí jednomyslně rozhodnout všech 27 členů unie.

Kuleba s francouzskou ministryní podle agentury Unian hovořil o začlenění Ukrajiny k EU v kontextu „evropské politické komunity“, jejíž vytvoření před dvěma týdny navrhl francouzský prezident Emmanuel Macron. Tato struktura by měla podle Paříže umožnit bližší spolupráci bloku se zeměmi ucházejícími se o vstup do EU. Ačkoliv ukrajinští představitelé dříve vyjádřili obavy, že model by sloužil jako náhrada unijního členství, Kuleba dnes uvedl, že ho Macronův návrh nenahrazuje. O tom ho ujistila i Colonnaová.

Kuleba po jednání s šéfkou francouzské diplomacie hovořil i o výhledu mírových vyjednávání s Ruskem. Ta v dubnu uvázla na mrtvém bodě. Putin ale v sobotu v telefonickém hovoru s francouzským prezidentem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem uvedl, že neochota jednat vychází z Kyjeva; Moskva je podle něj připravena v mírových rozhovorech pokračovat.

  Putin touží po velmoci za každou cenu, píše AFP

Kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dnes uvedla, že Rusko žije iluzí „vojenského úspěchu“, a jednání tak nejsou možná. Podobně hovořil i Kuleba, podle kterého je údajná připravenost jednat „kágébácká zástěrka“, která má zakrýt opravdové úmysly a kroky Ruska.

„Jsou ve fázi plnohodnotného útoku Ruska na Donbasu, ve fázi pokusů zavést na dočasně okupovaném území Chersonské a Záporožské oblasti plnou vládu a ve fázi každé střely, která letí na ukrajinské město nebo na naši infrastrukturu. To je tak všechno, co je o připravenosti Ruska na rozhovory potřeba vědět,“ řekl Kuleba.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com