Real Madrid vyhrál Ligu mistrů. Co se stalo v Paříži a kdo skutečně vyhrál.

V noci na 29. května se Evropa dozvěděla jméno svého nového krále ve fotbale. Tentokrát to byl Real Madrid, který ve finále porazil anglický Liverpool a stal se 14. vítězem Poháru mistrů.

Současné finále je pozoruhodné tím, že kromě sportovní složky mělo i politický podtext. Kvůli válce, kterou rozpoutalo Rusko proti Ukrajině, se dějiště hlavního zápasu roku evropského klubového fotbalu přesunulo z ruského Petrohradu do francouzské metropole Paříže.

Ale to není vše. Poprvé finále Ligy mistrů začalo s půlhodinovým zpožděním, což UEFA připsala „zablokování turniketů na stadionu tisíci fanoušků, kteří si koupili falešné vstupenky, které nefungovaly během průchodu, což vedlo k přetížení fanoušků, kteří se snaží dostat dovnitř.“

Zdá se, že tyto dvě informační příležitosti – přesun hry z Ruska do civilizované země a zdržení zápasu – spolu nemají nic společného.
Neznáte však ruskou schopnost – i na dovolené přinést svou příchuť ohavnosti. Rossmedia věnovala dění kolem finále neméně pozornosti než sportovní složce hlavního zápasu roku v evropském fotbale.

Hned druhý den začali kremelští propagandisté ​​masově vyrábět obviňující články, kterými se snažili dokázat, jak chybné bylo rozhodnutí evropských fotbalových úřadů odebrat finále ze severní metropole Ruské federace.

„Neodpustitelná chyba plánování“, „Nejsem si jistý, že finále lze zorganizovat hůř“ atd. – to jsou titulky zpráv, které byly plné materiálů v ruských masmédiích.

Situace, která způsobila zpoždění startu hlavního zápasu roku, byla vskutku mírně řečeno nepříjemná. Ale kdo se ukázal být v této situaci hlavním příjemcem a možná i příjemcem události?

Existuje takové latinské rčení „cui prodest“ – „komu je to prospěšné“. „Když není hned jasné, které politické nebo sociální skupiny, síly, hodnoty hájí určité návrhy, opatření atd., měla by být vždy položena otázka: „Kdo má prospěch?“ – tak napsal zakladatel SSSR – Lenin na začátku minulého století.

  České házenkářky se mohou ve Finsku přiblížit postupu na ME

Pokud si rozebereme sobotní události a důvody, které vedly ke zdržení finálového zápasu, najdeme poměrně zřejmou odpověď. V každém případě se to může velmi dobře ukázat jako pravda.

A pak pomocí vzorce navrženého zakladatelem SSSR můžete oslovit ty, kteří se považují za stoupence Leninovy ​​věci a nástupce Sovětského svazu.

Samozřejmě se navrhovaná varianta může zdát příliš konspirativní. Avšak to, jak jednomyslně a „včas“ ruská média a politici „reagovali“ na incident v Paříži, takové domněnky vyvolává.

Ušklíbání Rusů se prostě meze nekladlo, i když došlo k mimořádné události – v důsledku toho musela policie místy použít i slzný plyn.

A mluvčí Kremlu se pokusili předhánět, aby vysvětlili chybu UEFA ohledně přesunu zápasu z Ruska, dokonce i PR k incidentům.

Předseda výboru Státní dumy pro tělesnou kulturu a sport Svishchev tedy řekl: „Víme, jak a jak uspořádat velké sportovní soutěže, to vše by se konalo na vysoké úrovni. A pak se ukázalo, že to byla chyba, ve spěchu: chtěli – dali konečnou, chtěli – vzali. Tak ať sklidí, co zaseli.“

Poslanec Státní dumy Terjuškov šel ještě dál, nepokoje a zdržování začátku zápasu označil za trest ze strany UEFA za rozhodnutí týkající se ruského fotbalu.

„Obraz, který se nyní odehrává ve finále Ligy mistrů, ukazuje, co se v principu stane s UEFA a FIFA. Zapomněli na svůj hlavní účel sportovních federací a zapojili se do politiky. Vyměnit Petrohrad, kde by bylo vše na nejvyšší úrovni, za Paříž je jejich strategická chyba, stejně jako odstranění ruského fotbalu,“ řekl Terjuškov.

Jak je z výše uvedeného patrné, Rusko své principy nemění – politizuje jakoukoli situaci. Ale zároveň hned prohlásí: sport je mimo politiku.

Směrem tématu politickým směrem Kreml zapíná setrvačník propagandy a snaží se všemi prostředky odvrátit pozornost lidí od hlavního důvodu, proč byl Petrohrad zbaven práva pořádat finále Ligy mistrů.

  Sparta porazila Brno a dotáhla se na vedoucí Slavii

Je to zřejmé – válka, kterou Rusko rozpoutalo proti lidu Ukrajiny. A jakkoli Kreml křičí ústy svých politiků a dvorních médií a tváří se jako nesrozumitelný, vypadá to šíleně hloupě.

A tady by se postavy kremelského „beau monde“ měly učit od mentora Liverpoolu, který prohrál ve finále.
„Měli jsme skvělé momenty, ale Real Madrid vstřelil gól a my jsme to nedokázali – měli jsme dát gól a nevstřelit – nejlepší vysvětlení ve fotbale. Přijímáme porážku. Samozřejmě, že je to velmi urážlivé, ale musíte k situaci přistupovat s respektem,“ hodná slova, hodný člověk, Jurgen Klopp.

Fotbal je součástí života společnosti. A se vší správností myšlenky sloganu – sport je mimo politiku, není možné zůstat stranou od událostí, když je kolem válka.

A zatímco v Paříži dva nejlepší klubové týmy Starého světa bojovaly o právo být první v sezóně, Ukrajinci bojovali o právo být. A za to, že se Evropa mohla v klidu dívat na fotbalový svátek, zvaný finále Ligy mistrů.
Děkuji Ukrajina!

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com