Vysoká cena imperiálních ambicí

irozhlas.cz

Tím, že Rusko pokračuje ve válce na Ukrajině, se dále vzdaluje Západu a ničí vlastní ekonomiku. V noci z 30. na 31. května oznámil předseda Evropské rady Charles Michel embargo na dovoz dvou třetin ruské ropy a také odpojení největší ruské banky Sberbank od SWIFT.

Víra propagandistů a prohlášení Vladimira Putina, že „politika zadržování a oslabování Ruska je dlouhodobou strategií nepřátelských zemí a sankce zasadily ránu globální ekonomice“, zní tváří v tvář ruské agresi směšně. Sankce proti Rusku totiž nejsou nic jiného než důsledek války, kterou vede Ruská federace proti Ukrajině.

Ruská federace se již pokusila zmanipulovat otázku zrušení sankcí, zejména v situaci blokování ukrajinských přístavů, která v některých zemích hrozí potravinovou krizí a dokonce hladomorem. Ale ruské pokusy o vydírání jen svědčí o účinnosti sankcí a budou pokračovat, dokud hrozba ruské agrese nepomine. O zrušení sankcí bude možné mluvit, až bude na Ukrajině opět mír.

Nyní, v podmínkách, kdy Rusko zabíjí tisíce civilistů, ničí celá města na Ukrajině, krade obilí, vyvolává globální potravinovou krizi a využívá energetické vydírání, nepřichází zrušení sankcí v úvahu. Sankce proti Rusku nejsou dlouho plánovaným krokem, jde o mechanismus prosazování míru v jazyce síly, jediném jazyce, kterému se v Ruské federaci rozumí. Narativy ruských propagandistů, že reakce Západu na válku na Ukrajině je projevem nepřátelství, jsou sice pravdivé, ale pouze ve zcela jiném kontextu – dokud bude ekonomika agresora živá, bude dál zabíjet a ničit. Kdyby Rusko tuto válku nezačalo, jen stěží by bylo vystaveno takovému tlaku.

Šestý balíček sankcí není pokusem „vynulovat“ Rusko jen kvůli jeho existenci, je přímým důsledkem akcí, které nyní podniká v ohrožení bezpečnostního systému v celé Evropě. Ropné embargo je jedním z nejtvrdších způsobů, jak „odůvodnit“ Rusko, které omezí jeden z hlavních zdrojů příjmů. A opět, navzdory přesvědčení, že Evropa se o své občany nestará, Rusko zapomíná, že není jediným dodavatelem ropy na světě. Přeprava ropy z jiných zemí sice bude dražší, ale její cena není nic ve srovnání s cenou bezpečnosti.

  Neviditelná a levná: Kyberválka je pro Rusko výhodná, cílí na Ukrajinu i Česko

Za současných podmínek je proto jediným způsobem, jak zastavit ruskou agresi, připravit Rusko o výdělky. Ekonomická izolace musí pokračovat, dokud agresorovi nedojdou síly k vedení války a dokud její opakování nebude možné.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com