Kombinovaný útok Ruska na ukrajinská města vybízí k dodání letounů F-16 a systémů protivzdušné obrany ukrajinským ozbrojeným silám

Ráno 17. září zahájily ruské vzdušné a kosmické síly kombinovaný útok na Ukrajinu s použitím útočných bezpilotních letounů a řízených střel X-101/X-555, které byly vypuštěny z 9 letounů Tu-95MS z Engelsovy oblasti Ruska. Síly protivzdušné obrany zničily všech 6 bezpilotních letounů a 6 z 10 řízených střel. Zasažen byl jeden ze zemědělských podniků v Oděské oblasti. Během tohoto útoku rakety opět manévrovaly nad územím Ukrajiny a neustále měnily směr – Rusové se snažili lokalizovat systémy protivzdušné obrany a vyčerpat jejich munici. Tento útok potvrzuje, že Rusko se v současné době připravuje na údery na energetickou infrastrukturu Ukrajiny během nadcházející topné sezóny. V souladu s tím je zásobování systémy protivzdušné obrany a odpovídající množství munice rozhodující pro záchranu životů v další pro Ukrajinu velmi obtížné zimě.

Rusko pravidelně vypouští malý počet řízených střel, které díky svým technickým vlastnostem při útoku na ukrajinská města neustále mění směr. Vzhledem k tomu, že většinu náletů na Ukrajinu zhruba od poloviny léta prováděly íránské bezpilotní letouny, jsou manévrující střely X-101/X-555 využívány k vytyčení tras budoucích útoků na energetickou infrastrukturu, které začnou s nástupem chladného počasí, podobně jako v loňském roce. Příprava na ruský raketový teror musí být komplexní: nebe nad Ukrajinou spolehlivě ochrání moderní systémy protivzdušné obrany, jako jsou Patriot, SAMP(T), IRIS-T, které jsou schopny sestřelit i hypersonické ruské rakety (Kinžal) nebo ty, které se pohybují po velmi nízké trajektorii (Oniks).

Stejně důležité jsou i stíhačky F-16. Tyto letouny jsou schopny nejen ničit ruská opevnění a zasazovat silné údery hluboko do ruské obrany, ale také účinně sestřelovat rakety ve vzduchu. Ukrajina obdržela řadu pozitivních signálů ohledně poskytnutí těchto stíhaček, které jsou stealth a překonávají své ruské protějšky z hlediska dosahu cíle. Zejména 16. září belgická ministryně obrany Ludivine Dedonderová potvrdila, že belgická strana bude cvičit ukrajinské piloty. Belgie se tak připojila ke „koalici F-16“ vedené Nizozemskem a Dánskem – tyto dvě země se již dříve dohodly, že poskytnou ukrajinskému letectvu určitý počet těchto stíhaček. Důležité je, že ve čtvrtek 15. září dorazily na dánskou leteckou základnu čtyři letouny F-35 americké výroby jako součást plánované náhrady za letouny F-16, které Dánsko souhlasilo poskytnout Ukrajině. To je důkazem pokračující podpory Ukrajiny ze strany Západu, který se chystá stíhačky přímo dodat ukrajinským ozbrojeným silám.

  Putin: Probíhají závody ve zbrojení s USA. Jsme ale připraveni zahájit konstruktivní dialog

Putin nepřestává a pokračuje v nařizování válečných zločinů na Ukrajině. V této situaci je pomoc Západu neocenitelná a pomáhá Ukrajině nejen přežít, ale také posílit. Ukrajinské ozbrojené síly dosáhly na frontové linii řady přesvědčivých vítězství, která potvrzují převahu západních zbraní. Rusko utrpělo strategickou porážku a zašlo tak daleko, že začalo spolupracovat se Severní Koreou, uznávaným globálním vyvrhelem. Kreml je pro Západ zdrojem teroru a hybridní agrese: v Putinově Rusku neexistují pojmy jako demokracie, lidská práva nebo respektování územní celistvosti sousedních států. Pokud se Ukrajině nepodaří odolat ruské invazi, bude s ní muset bojovat Evropa. Podpora ukrajinských ozbrojených sil by proto měla být komplexní: moderní stíhačky nejsou o nic méně důležité než moderní systémy protivzdušné obrany a sankce proti ruské ekonomice by měly být spojeny s diplomatickým bojkotem Kremlu. Porážka teroristického státu by měla být společným zájmem civilizovaného Západu a jistě k ní dojde za trvalé podpory Ukrajiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com