Na návštěvu Česka přijel rakouský prezident Van der Bellen

Na návštěvu České republiky dnes přijel rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Do Prahy dorazil vlakem, oficiální program mu začne ve čtvrtek dopoledne setkáním s končícím českým prezidentem Milošem Zemanem. Mluvit během dne bude i s dalšími ústavními činiteli.

Van der Bellen se přijede rozloučit se Zemanem pouze několik dnů před koncem jeho prezidentského mandátu. Český prezident avizoval, že mu udělí nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva.

Během dne má Van der Bellen v plánu jednání i s nastupujícím prezidentem Petrem Pavlem, sejde se také s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a premiérem Petrem Fialou (oba ODS). S předsedou české vlády bude hovořit o pokračování pomoci Ukrajině nebo o bilaterální spolupráci Česka a Rakouska.

Van der Bellen stojí v čele Rakouska od ledna 2017, opětovně byl zvolen do úřadu loni na podzim. Se Zemanem se setkal například v červnu 2021 a v dubnu 2019 ve Vídni nebo v červnu 2017 v Praze.

V pátek se také do Česka přijede se Zemanem rozloučit maďarská prezidentka Katalina Nováková. Od začátku roku se končící český prezident setkal v Náchodě s polským prezidentem Andrzejem Dudou, na poslední zahraniční návštěvě byl na Slovensku, kde jednal se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Rozloučil se i se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem v Bělehradě a prostřednictvím video spojení hovořil v pondělí s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a ve středu před týdnem s izraelským prezidentem Isaacem Herzogem. Již v lednu se spojil s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

ČTK

  Náčelník generálního štábu Řehka: Hlavní prioritou je bojeschopnost armády

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com