Putin radí filmařům neskrývat sovětské úspěchy za řádění tajných

Problémy existující v Sovětském svazu a zachycované ve filmech by neměly zastiňovat hrdinné činy sovětského lidu, zdůraznil ruský prezident Vladimir Putin během setkání s mladými umělci a s vyznamenanými autory děl pro děti a mládež.

„Je móda ukazovat při popisu minulých událostí zběsilé příslušníky NKVD (sovětské tajné policie). Vždyť dokonce do mezinárodních soutěží v zásadě posílají snímky, které jsou o problémech sovětské éry. Určitě je tomu tak proto, že jiné snímky z Ruska do mezinárodních soutěží prostě nepřijímají, a tak autor předem ví, s čím může ‚proklouznout‘, a tak na to klade důraz,“ řekl Putin.

„Samozřejmě, problémů je v našich nejnovějších dějinách, v sovětské době dost, je čeho si všímat, aby se nic podobného v našem životě a v budoucnosti neopakovalo,“ připustil Putin podle agentury Interfax.

Současně je ale prezident přesvědčen, že tyto problémy by neměly zakrývat oči Rusů a zastiňovat „veliké hrdinské činy našeho lidu, zejména v letech Velké vlastenecké války“, jak Rusové říkají části druhé světové války, začínající německým útokem na Sovětský svaz v červnu 1941.

Interfax v této souvislosti připomněl, že loni v listopadu se na plátna kin dostal film režiséra Andreje Končalovského „Dorogije tovarišči!“, který líčí zmasakrování dělnické vzpoury v Novočerkassku v roce 1962. Snímek ocenila zvláštní cenou porota na benátském festivalu, nepostoupil však mezi filmy nominované na Oscara.

Sám Putin za sovětských dob sloužil jako důstojník v řadách sovětské tajné policie KGB. Kritici jeho režimu vytýkají, že se čím dál více opírá právě o silové a bezpečnostní složky, armádu a policii, a Rusko přetváří v „obleženou pevnost“, obklopenou samými nepřáteli a s čím dál tužšími vnitřními pravidly. Ta také čím dál více omezují interpretaci moderní historie země, která se za Sovětského svazu stala světovou velmocí. Jeho zánik Putin svého času označil za geopolitickou katastrofu.

  ‚Všichni se začali dusit.‘ Vězni v Bělorusku stále čelí šikaně i násilí, lidé jsou zatýkáni téměř za cokoliv

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com